eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Beljenje avitalnog zuba

Lepota osmeha i belina zuba zavisi od mnogih faktora i svakako utiče na Vaše samopouzdanje, jer osmeh i te kako doprinosi zdravom i lepom izgledu svakog čoveka. Savremena i moderna stomatologija, sa svojim konstantnim napredovanjem, u mogućnosti je da odgovori na mnoge estetske zahteve pacijenata, uz pomoć brojnih metoda koje poboljšavaju estetiku zuba.

Pod terminom avitalan zub („mrtav zub”) podrazumeva se zub, kojem je iz nekog razloga (oboljenja, povrede) izvađen živac (pulpa). Najčešći uzroci oboljenja zuba, koji dovode do vađenja živca su trauma zuba, tj. povreda zuba i karijes. Kao posledica gubitka vitaliteta živca, zub postaje ,,mrtav”, zbog čega se javljaju određeni problemi. Najpre, dolazi do promene boje zuba različitog inteziteta, od blage prebojenosti do izrazito tamne boje, što narušava estetiku zuba. Takvi zubi, obično se razlikuju po boji od ostalih zdravih zuba, postaju značajno upadljiviji pri govoru, menjaju lepotu osmeha i celokupni estetski izgled pacijenta. Problem boje zuba, u najvećem broju slučaja, stomatolog može da reši beljenjem avitalnog zuba.

avitalan zub

Avitalan zub

Pre svakog beljenja ovakvih zuba, potrebno je konsultovati se sa svojim stomatologom, kako bi se utvrdio uzrok prebojenosti zuba i da li će neka od postojećih metoda beljenja zuba biti efikasna u datom slučaju.

Beljenje avitalnih zuba predstavlja veoma kompleksan proces koji ne treba olako shvatiti. Na osnovu kliničkog pregleda i radiografskog snimka, stomatolog će Vas upoznati sa mogućnostima i stepenom uspešnosti metode beljenja. Treba napomenuti, da nisu sve prebojenosti podložne izbeljivanju. Isto tako, ove promene boje mogu biti veoma izražene i teške za beljenje, zato zahtevaju veliko strpljenje pacijenta. Često, pre samog koraka beljenja, stomatolog procenjuje eventualnu potrebu za ponovnim lečenjem zuba (revizija lečenja), u zavisnosti od uspešnosti prvobitnog lečenja. Proces beljenja avitalnih zuba podrazumeva beljenje zuba koji su promenili boju, s ciljem da se trajno eliminiše  ili smanji prisutna prebojenost.

Postoje više načina izbeljivanja avitalnog zuba. Standardne metode izbeljivanja primenjuju visoku koncentraciju izbeljivača (gelova), na bazi od 30% do 38 % vodonik - peroksida (hidrogena) ili od 35 % do 100 %  karbamid-peroksida. Zbog visokih koncentracija izbeljivača, ovu metodu stomatolog isključivo radi u ambulantnim uslovima, uz prethodnu zaštitu desni zuba. Nakon pripreme, izbeljivač se nanosi na prednju i zadnju stranu zuba, uz njegovu aktivaciju posebnim lampama ili stomatološkim laserom, kako bi se efekat poboljšao i skratilo vreme procesa beljenja. Tretman se ponavlja, sve dok se ne postigne željeni rezultat beline zuba.

Drugi način beljenja avitalnog zuba često se koristi, daje dobre rezultate i naziva se „šetajuća“ tehnika (,,walking bleach tehnika”). Stomatolog, uz prethodnu pripremu zuba (uklanja staru plombu), unosi i adaptira izbeljivač u unutrašnjost zuba, a zatim ga zatvara privremenom plombom. Izbeljivač stoji u zubu sedam (7) dana, nakon čega se opet menja. Za to vreme, pacijent može neometano da nastavi  sa svojim životnim aktivnostima. Ovaj postupak zahteva više tretmana (seansi) i poseta stomatologa, jer se on ponavlja dok se ne dobije željena i optimalna belina zuba. Kad se završi i postigne maksimalni efekat beljenja zuba, zub se zatvara definitivnim ispunom (plombom). Pomenuta tehnika može se kombinovati i sa prethodnom tehnikom beljenja.

Sve tehnike beljenja avitalnih zuba potpuno su bezbolne, a pod optimalnim postignutim rezultatom podrazumeva se uklapanje boje tretiranog zuba sa bojom preostalih zuba. Ovim metodama mogu se podvrgnuti sve osobe osim: trudnica i dojilja, osoba koje su alergične na neke supstance iz izbeljivača, pacijenata koji su u toku ortodonske terapije i osoba sa nesaniranim zubima i okolnim tkivima koji zahtevaju prethodnu pripremu (sa upaljenim desnima).

Za uspešnost terapije, vrlo je važno da pacijenti imaju realna očekivanja, jer je samo beljenje neizvesno. Efekat je individulan i zavisi od osobe do osobe. U najvećem broju slučajeva, postižu se željeni rezultati, ali isto tako postoji mogućnost da se posle određenog vremenskog perioda (nekoliko meseci) prebojenost vrati, zbog čega je neophodno da se tretman beljenja ponovi.

beljenje avitalnog zuba

Beljenje avitalnog zuba - pre i posle

Ukoliko je prebojenost zuba ,,uporna” i ne postižu se adekvatni rezultati, stomatolog će razmisliti i doneti odluku o nekom trajnijem rešenju, kao što su: kompozitne fasete, keramičke venire ili visoko-estetske keramičke krunice, radi postizanja harmonije boja i prirodnog izgleda Vaših zuba.