eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Sanja

Postovani, dete je napunilo 7 godina. Pre godinu dana krenula je smena zuba i nicanje stalnih zuba(sestica). Medjutim, 3 sestice su kompletno izrasle, cetvrta u donjoj vilici nije. Da li postoji mogucnost da zub nece izaci? Unapred hvala na odgovoru.

Jovan Vojinović -

Poštovana Sanja,

Period i dinamika nicanja stalnih zuba kod dece može varirati i ne prati uvek tačno predviđeni raspored. Uobičajeno je da se prvi stalni kutnjaci (šestice) pojavljuju oko šeste godine, ali kod neke dece ovaj proces može trajati duže.

Razlozi za kašnjenje u nicanju jednog zuba mogu biti različiti, uključujući: individualne varijacije, genetske predispozicije, prostor u vilici (nedostatak prostora može ometati nicanje zuba), prepreke (ponekad može doći do prepreka u vilici, kao što su ciste ili drugi zubi, koji mogu sprečavati nicanje).

Preporuka je da posetite dečjeg stomatologa koji će pregledati stanje zuba Vašeg deteta. Stomatolog može napraviti rentgenski snimak (ortopan) da bi proverio da li je zub prisutan u vilici i da li postoje neki problemi koji ometaju njegovo nicanje. Na osnovu pregleda i snimka, stomatolog će moći da pruži tačnije informacije i, ako je potrebno, preporuči odgovarajuće mere.Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

11-June-2024

Dečja stomatologija

Kasnjenje nicanja zuba kod dece sestice

Milica

Poštivani, Dijete (tri godine) je prije mjesec dana palo i povrijedilo zub, dva dana nakon pada zub je ispao sa korijenom (u pitanju je gornja mlečna jedinica). Kada da očekujemo novi zubić? Srdačan pozdrav!

prof. dr Milica Gajić -

Poštovana Milice,

vreme nicanja gornje jedinice je izmedju 6.i 7. godine.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-April-2024

Dečja stomatologija

Kada nice gornja jedinica kod dece

Vuk

Postovani, Treba mi misljenje vezano za upotrebu oralnog tusa. Za interdentalne prostore koristim konac i interdentalne cetkice. Zadovoljan sam higijenom usta / zuba, moj stomatolog nema zamerki takodje. Da li bih trebao da razmiljam o oralnom tusu? Da li bi mi poboljsao higijenu zuba ( interdentalnih prostora ) ? Da li bih totalno mogao da ostavim kontac i interdentalne cetkice u koiko bih poceo da koristim oralni tus? Unapred hvala

dr Danka Bojić -

Poštovani Vuče,

oralni tuš bi dodatno unapredio higijenu usta i zuba, a takođe bi doprineo ugodnijem subjektivnom osećaju, pošto tuš masira zubno meso. Što se tiče interdentalnih četkica i konca ne bismo Vam savetovali da ih nakon uvođenja oralnog tuša izbacite iz upotrebe, bilo bi poželjno da ih nadalje koristite.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-April-2024

Opšta stomatologija

Da li oralni tus moze da zameni interdentalne cetkice i konac

Snežana

Poštovanje, Molim Vas za odgovor imam bezmetalnu keramiku na svim zubima , na desnoj strani mi se javlja bol na hladno ali ne znam koji zub moze biti u pitanju negde od dvojke do petice teško je odrediti a sada skinuti sve krune bilo bi šteta ,svi zubi imaju živce uradila sam snimak ali snimku nijedan zub nema procese u korenu a stomatolog kaže da sam zub ne vidi od krunice molim vas za odgovor kako utvrditi koji zub moze biti problem a bez tog da se skidaju krunice. Hvala unapred.

prof. dr Ana Jevremović -

Poštovana Snežana,

može se desiti da su se desni malo povukle pa da je iz tog razloga prisutna povećana osetljivost zuba na hladno. Verovatno bi bilo potrebno da se uradi termo test.
Drugo, postoji mogućnost prisustva karijesa, ali je putem radiološkog snimka to teško ustanoviti zbog bezmetalne keramike koja je sada na zubima. Ukoliko je karijes u pitanju, najverovatnije je da će morati da se skida krunica kako bi zub mogao da se leči.
U svakom slučaju, da biste dobili precizniji odgovor na Vaše pitanje morali bismo da sprovedemo klinički pregled, bez kojeg je nemoguće ustanoviti uzrok Vašeg problema.


Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

06-April-2024

Protetika

Bezmetalna keramika i bol i osetljivost na hladno

Dejan

Postovani, Kada sam imao 15 godina stomatolog mi je rekao da uradim snimak zuba jer mi nisu izrasli stalni zubi 5-ice u donjoj vilici. Snimkom je utvrdjeno da oba zuba nemaju koren i da ne neču stalni. Kasnije mi je stomatolog preporucio da izvadim te zube jer nisu vise bili za popravku. Sada imam 23 godine i zanima me da li ostali zubi mogu da se privuku fiksnom protezom tako da se nadoknadi nedestatak ta dva zuba?

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovani Dejane,

da, apsolutno je moguće zatvoriti prostore fiksnim ortodontskim aparatom (fiksnom protezom) kako bi se nadoknadio nedostatak zuba koji su izvađeni.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-April-2024

Ortopedija vilica

Da li je moguce nadoknaditi izvadjene zube fiksnom protezom

Snežana

Poštovani, Želim da Vas zamolim za odgovor vadila sam sesticu pre 2 meseca i sada imam most petica i sedmica nose most e sad prilikom zvakanja hrane mene boli stomatolog kada je radio most rekao je da rana nije još zarasla i ako je prošlo 2 meseca ali ipak mi je cementirao most . Da li će vremenom bol popusti prilikom zvakanja hrane . Mislim da li će rana spontano zarasti. Hvala.

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovana Snežana

Razumemo Vašu zabrinutost i želimo da Vam pružimo odgovor na Vaše pitanje. Iako je prošlo dva meseca od vađenja šestice i cementiranja mosta, moguće je da rana još uvek nije potpuno zarasla. Ova situacija može izazvati nelagodnost i bol prilikom žvakanja hrane Važno je znati da je proces zarastanja rane individualan i može varirati kod svake osobe. U nekim slučajevima, rana može zahtevati više vremena da se potpuno zaceli. Preporučujemo da nastavite sa redovnim posetama stomatologu kako bi pratio napredak zarastanja i pružio potrebnu negu Bol prilikom žvakanja može popustiti vremenom kako rana postepeno zarasta i kako se Vaše telo prilagođava prisustvu mosta. Međutim, ukoliko se bol nastavi ili pojača, važno je da se obratite stomatologu radi dodatne provere U međuvremenu, možete pokušati sa blažom ishranom koja neće opterećivati područje mosta kako biste smanjili nelagodnost. Takođe, izbegavanje grickanja tvrde hrane ili žvakanje sa strane gde osećate bol može pomoći u ublažavanju simptoma Ukoliko imate dodatnih pitanja ili ako se bol nastavi, slobodno se obratite Vašem stomatologu kako biste dobili savet prilagođen Vašem specifičnom slučaju Želimo Vam brz oporavak i nadam se da će Vaša nelagodnost ubrzo nestati.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

21-March-2024

Opšta stomatologija

Bol i zarastanje rane ispod cementiranog mosta

Viktor

Pozdrav, Nakon posete zubaru detetu je ustanovljena demineralizacija zuba i to veceg dela zuba kako prednjih tako i pozadi. Terapija je tecnost fluor 2000-2500 ppm. Molim vas za savet i pomoc gde se to moze nabaviti, jer ni u jednoj apoteci toga nema.

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Jovana,

jedan od vidova terapije kod takve dijagnoze jeste aplikacija visokokoncentrovanih fluorida koja se inače koristi isključivo u ordinacijskim uslovima od strane stomatologa, zato se i ne može naći u slobodnoj prodaji. Svakako je neophodan stomatološki pregled da bi se ustanovila vrsta hipomineralizacije, na osnovu koje se odredjuje detaljan kontinuirani plan terapije, na svakih tri do šest meseci.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

23-February-2024

Dečja stomatologija

Terapija demineralizacije zuba kod dece

Jovana

Poštovani, Na donjoj petici mi je pre 2 godine urađeno vađenje živca i zub nakon toga nije trajno zatvoren. Imala sam privremeni ispun koji je ispadao i ja sam išla na ponovni stavljanje ali je zub svakako stajao otvoren to jes samo sa gazicom. Sad želim da uradim krunicu na tom zubu. Recite mi da li se u tom slučaju radi revizija punjenja zuba. I da li je to tretman koji je često uspešan? Čula sam za situacije kada je nemoguće probiti ispun. Možete li da mi objasnite zašto se to dešava i kako se rešava?

doc. dr Ana Nikitović -

Poštovana Jovana,

može se raditi revizija, ali ima i situacija kada se ne radi, ako je punjenje dobro i nije prošao dug vremenski period.

Srdačan pozdrav, Stomatološki fakultet u Pančevu

12-December-2023

Endodoncija

Vadjenje zivca revizija zuba krunica

Dunja

Poštovani, Zanima me koliko je štetno često slikanje zuba. Pre mesec dana napravila sam ortopan. Juče sam slikala jedan zub zbog procesa na korenu.Trebalo bi da uslikam još tri lečena zuba jer se korenovi gornje vilice ne vide na snimku. Srdačan pozdrav

doc. dr Djordje Pejanović -

Poštovana Dunja,

doze zračenja prilikom izrade ortopantomografskog snimka i retroalveolarnog snimka su relativno zanemarljive, pogotovo kada su u pitanju noviji uređaji, tako da ne morate uopšte brinuti oko toga.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

21-July-2023

Radiografija

Koliko je stetno cesto slikanje zuba

Zorana

Postovani, Zbog migracije gornjih sest zuba, i sve vecih dijastema, morala sam da prihvatim brusenje i postavljanje krunicnog mosta, gde su trojke koje nisu bile u migraciji, nosaci tog mosta, kako sam razumela. Imala sam otvoren zagrizaj, brusenjem taj otvor je ostao, naravno manji. Preko dva meseca sve vec traje... Zbog promene zagrizaja, "povlacenjem" tih prednjih zuba unazad, da tako kazem, doslo je do kontakta sa donjom usnom, koji je bio stalan i nepodnosljiv. Skracivanjem krunica i bocnim "obaranjem" taj kontakt je takoreci nestao, osim kada se nasmejem, ali to je neznatno. Medjutim, ja nikako da se naviknem na taj nov osecaj u ustima, osecam neku stegnutost oko zuba nad kojima je sve to radjeno, zbijenost, kao strano telo...I kao da nesto stalno bridi...Jos nije trajno cementirano, bas zbog te moje lose adaptacije. Molim vas za odgovor, koliko najduze moze trajati to privikavanje?...Uplasena sam, dekoncentrisana za bilo sta drugo. Puno hvala unapred na odgovoru!

prof. dr Danimir Jevremović -

Poštovana Zorana,

vrlo je nezgodno i nezahvalno ovako Vam "napamet" odgovoriti, bez da Vas prethodno neko od naših lekara klinički pregleda. Kod Vas je verovatno kompleksnija situacija. Period adaptacije je individualan. Svakako je najbolje da porazgovarate sa Vašim stomatologom o svemu što Vas muči.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

28-May-2023

Protetika

Migracija zuba krunicni most privikavanje