eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Martina

Postovani, Pre par nedelja hirurski mi je izvadjen umnjak. Nakon sto je rana fino zarasla pojavila se ostra kost s unutrasnje strane vilice, dakle gde se jezik dodiruje sa gingivom. Mesto oko kosti je bilo upaljeno i bolno, stomatolog je istrimovao kost ali nakon 2 nedelje se opet pojavila, ovaj put ne boli uopste i nije upaljena gingiva ali je kost malo prodrla kroz gingivu i moze se videti. Kost je fiksirana, dakle nije zaostao fragment u pitanju. Ne znam da li je ovo normalna pojava i moze li se ostaviti tako ili moram opet kod stomatologa? Unapred hvala

prof. dr Marjan Marjanović -

Poštovana Martina,

nekada se dešava da ivica alveole ostane oštra. Ako Vas za sada ne boli i nema upale sve je u redu, samo ponekada ispratite promenu tako što ćete čistim prstima blago izmasirati. Ako bi došlo do neke promene ili bola javite se stomatologu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

23-Фебруар-2019

Oralna hirurgija

Ostra kost s unustrasnje strane vilice nakon vadjenja umnjaka

Lana

Poštovani, moj problem se javio pre par meseci kada su mi se desni upalile i dosta povukle na donjoj vilici, medjutim sada su se povukle i gore kod jedinica na kojima imam navlake, nisu bolni desni ali se povlače gotovo do korena zuba. Mišljene mog zubara je sa je to rapidni gingivitis, ja koristim interdentalne četkice, paradontax pastu, pila sam orvagil, ali poboljsanje se nije desilo... hvala unapred .

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Lana,

tako brzo povlačenje desni i tako izraženo ogolićavanje korenova zuba za kratko vreme nije karakteristično za parodontopatiju. Najverovatnije se radi o nekoj formi gingivitisa, ali za pravu dijagnozu i potrebno lečenje javite se što pre specijalisti za parodontologiju i oralnu medicinu, a najbolje na odgovarajuću kliniku. Nemojte to odlagati, jer proces može da dalje napreduje ukoliko se ne preduzme odgovarajuće lečenje. Niste naveli godine da li možda bolujete od nekog sistemskog oboljenja, na primer šećerne bolesti – dijabetes melitusa, kao ni navike. Pušenje duvana jako doprinosi napredovanju ove bolesti.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

18-Фебруар-2019

Parodontologija

Rapidno povlacenje desni u donjoj i gornjoj vilici

Saša

Postovanje,uradjen mi je most u gornjoj vilici od dvojke do sedmice,sedmica je pocela da me boli ispod mosta,ali nisam ni sam siguran da je to sedmica,imam u donjoj vilici sedmicu levo koja je pola izvadjenja pre 3 meseca a deo je ostao u vilici jer je bilo bolno da se vadi vadjena je pod upalo,pa je stomatolog rekao da ce isplivati samo medjutim to se nije desilo,sad mi se desava da dole pocne da boli gde je ostao deo zuba i da se odma prenese na gornju sedmicu ispod mosta,e sad moje pitanje je da li je moguce da donja sedmica prenese bol u gornju sedmicu,jer kad prestane donja poluizvadjena sedmica da boli gornja ispod mosta krene da boli pritom me pre ta sedmica gore nije bolela.

ass. dr Nemanja Vuković -

Poštovani Saša,

bol može da se reflektuje iz donje vilice u gornju ali Vam preporučujem da se javite stomatologu. Nemamo podatak kada je rađen most i da li je možda lečena gornja sedmica ili eventualno može drugi zub da bude u pitanju, itd. Neophodno je uraditi diferencijalnu dijagnozu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

14-Фебруар-2019

Oralna hirurgija

Da li je moguce da zub iz donje vilice prenese bol u gornju vilicu

Kristina

Poštovani, Prije 3 nedjelje izvađen mi je donji umnjak hirurškim putem, bio je poluimapktiran. Ono što me muči, a nisam sigurna da li je normalna pojava je oštra kost koja se pojavila pri kraju rane, dakle s unutrašnje strane desni gdje je jezik. Nije u pitanju zaostao fragment već baš kost ispod desni. Koža preko kosti je poprilično tanka i pri dodiru imam osjećaj da je polako počela da puca i otkriva tu oštru kost, nisam sigurna. Ja ne znam da li je ovo normalna pojava ili se hitno moram javiti hirurgu? Unaprijed zahvalna!

prof. dr Marjan Marjanović -

Poštovana Kristina,

posle vađenja impaktiranih i poluimpaktiranih zuba često se javlja situacija kao kod Vas. Proces zarastanja rane i oporavak duže traje nego kod običnog vađenja. Ako je kost čvrsta i ne pomera se i ako bol nije suviše izražena, sve je u redu. Možda bi Vam pomogla blaga masaža na tom delu kosti. Dobro operite ruke pa polako prstima masirajte taj deo kosti. Ako Vas suviše boli na dodir ili ako Vam je eventualno upaljena gingiva ipak se javite stomatologu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

11-Фебруар-2019

Oralna hirurgija

Ostra kost nakon vadjenja umnjaka

Mima

Postovani, da li je moguce popravljati mlecne zube kod deteta od 16 meseci? Naime, javio se cirkularni karijes koji je u pocetnom stadijumu, a zubari u nasem okruzenju govore da se tako maloj deci ne rade nikakve intervecnije. Naglasila bih da dete ne jede slatkise ni mlecne proizvode zbog alergije na mleko, jaja i jos podosta namirnica. Jedino jos doji. Dakle, u pitanju je dete koje se jako zdravi hrani i rodovno joj perem zubice ujutru i uvece. Hvala unapred.

ass. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Mima,

terapija cirkularnog karijesa jeste otežana, jer se vrlo rano javlja, u smislu saradnje sa jako malom decom. Prvo i najvažnije je obezbediti dobru saradnju sa roditeljima kako bi se korigovale loše navike u ishrani i primenio dobar higijensko-dijetetski režim, uz adekvatnu primenu preventivnih i profilaktičkih mera od strane stomatologa, da bi se sprečio dalji razvoj istog, ili bar usporio. Što se tiče ishrane, cirkularni karijes ne izazivaju isključivo slatkiši, nego i zasladjena voda, čajevi sa dodatkom šećera, meda, sokovi od voća. Takođe ako se deci pred spavanje ili tokom noći daje mleko, voćni sokovi, čak i prirodno dojenje izaziva cirkularni karijes ako im se uvek daje da doje kad oni izraze želju.... Neophodno je uraditi pregled deteta, ustanoviti faktore rizika koji se moraju korigovati, kao i stepen napredovanja cirkularnog karijesa, od svega toga zavisi dalji plan terapije.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-Јануар-2019

Dečja stomatologija

Da li je moguce leciti cirkularni karijes kod male dece

Anja

poštovani, nakon operacije donjeg desnog umnjaka, hirurg mi je oštetio nerv i sada inam paresteziju polovine usana, desni,zuba i polovine brade . Krenula sam na tretmane epilacije i deo brade koji je utrnut treba da bude tretiran. da li da odlozim epilaciju ili parestezija ne utice na tretman? pozdrav, Anja

ass. dr Milica Gajić -

Poštovana Anja,

možete ići na epilaciju ali je neophodno da se javite i stomatologu zbog eventualne terapije. Bilo bi dobro da pijete Beviplex® tbl. 3x1 dnevno ili eventualno OHB12® injekcije, 10 dana.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

14-Децембар-2018

Opšta stomatologija

Epilacija i parestezija lica

Slađana

Postovani Vadila sam zub pre vise godina na gornjoj vilici i rana nije zarasla,i ranije sam vadila zube i normalno su zarasli.Da li to utice na ostale zube i na zdravlje uopste Isto tako imam plobmu na zubu na donjoj vilici vise od deset godina i u skorije vreme osecam jak i dubok bol u zubu,da li je to normalno?

ass. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Slađana,

najbolje je da uradite ortopan snimak i da se javite stomatologu. Nažalost, ne možemo Vam dati precizniji odgovor na Vaše pitanje ovim putem, pošto neki problem postoji.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

24-Новембар-2018

Opšta stomatologija

Pitanje 6

Zorana

Zdravo! Nosila sam protezu godinu i po dana, nakon toga foliju 6 meseci. Zatim sam prestala u potpunosti da nosim foliju. Nisam je nosila sigurno godinu dana. Danas kada sam je probala, shvatila sam da su mi se zubi vratili malo u stari položaj... Interesuje me da li ima koristi od toga da opet stavljam foliju? Osećam da mi se zubi ne poklapaju u potpunosti sa folijom, osećam pritisak na određenim delovima..ali nosila nije bih je ako postoji mogućnost da mi se zubi opet vrate u oblik folije.

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Zorana,

sigurno je došlo do pomeranja zuba, a vrlo je bitno kolika su ta pomeranja pa bi najbolje bilo da odete do svog ortodonta, da Vam napravi novu foliju. Ako biste nosili tu staru foliju pojedini zubi mogu da trpe veći pritisak, što nije poželjno, jer ste i sami primetili da Vas neki zubi bole.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

14-Новембар-2018

Ortopedija vilica

Folija i pritisak na zubima

Jovana

Postovanje.. Imam pitanje vezano za dete od 7 godina.. Gornje mlecne jedinice su ispale, pocele su stalne jedinice da izlaze i sada su potpuno izrasle.. Medjutim na njima po sredini ima belo zutih mrlja.. Otisli smo zubaru koji je zakljucio da je demineralizacija i to verovatno zbog virusa koji ga je zadesio kad je bio mali.. E sad zubar kaze da ne moze nista da se uradi.. Nema resenje.. A zaista ruzno izgleda.. Napominjem da redovno pere zube.. IMA LI NEKOG RESENJA? hvala :(

ass. dr Milica Gajić -

Poštovana Jovana,

sada je bitno da Vaše dete redovno pere zube sa dečjim pastama koje sadrže fluoride. Kad bude malo starije moći će da mu se urade estetske plombe ili fasete.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

13-Новембар-2018

Dečja stomatologija

Demineralizacija zuba kod deteta od sedam godina

Jovana

Postovani, imam dete od 18 meseci i pre mesec dana sam primetila žute naslage na jedinicama i dvojkama a Braon tackice samo na dvojkama da li je to cirkularni karijes i da li moze da se spreci? Unapred zahvalna

ass. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Jovana,

najverovatnije da je u pitanju cirkularni karijes. Morate detetu redovno održavati higijenu usta i zuba. Kupite pastu za zube za decu od 0-2 godine i odgovarajuću četkicu (imate ih u apotekama, raznih proizvođača). Ujutru i uveče obavezno prati detetu zube. Izbegavajte slatku hranu, samo voće bi trebalo da jede od slatkog. Noću nemojte ništa davati da jede i pije sem vode, eventualno mleko bez šećera. Odvedite dete kod dečjeg stomatologa.

Srdačan pozdrav
Stomatološki fakultet u Pančevu

08-Новембар-2018

Dečja stomatologija

Zute naslage i braon tackice na zubima kod deteta