eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Marija

Poštovani, Pre 10 dana bila sam na čišćenju kamenca i nakon toga do danas kod dva zuba je prisutna osetljivost. Nakon čišćenja urađen je ortopan snimak radi vađenja umnjaka i zubar me je informisao da snimak ne pokazuje prisustvo karijesa/problema. Da li je ova osetljivost nakon više od nedelju dana normalna?

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovana Marija,

osetljivost može ponekad da potraje malo duže. Koristite pastu za zube sa fluoridima i Fluorogal tecnost, mućkajte dva do tri minuta. Dobro ispljunite, nemojte gutati, posle toga ne treba ni jesti ni piti, tako da je to najbolje da radite pred spavanje, nedelju dana za redom. Uzmite Fluorogal tečnost srednje koncentracije.

Srdačan pozdrav,Stomatološki fakultet u Pančevu

27-March-2019

Opšta stomatologija

Osetljivost zuba nakon ciscenja kamenca

Boris

Poštovani, pre skoro tri nedelje sam vadio donji desni umnjak bez hiruške intervencije. Zahvat je prošao bez problema. Međutim, posle par dana osetio sam tegobe od strane levog uha, u vidu bockanja i bola s vremena na vreme. Da dodam da sam početkom januara imao upalu sinusa koju sam uspeo da saniram, lekar OP po krvnoj slici koju sam radio tokom prehlade nije ustanovila prisustvo bakterijske infekcije. Nakon toga sam posetio mog dugogodišnjeg ORL specijalistu koji mi je ipak ispisao Klacid što zbog zuba što zbog sinusa, ali to nije imalo efekta. Nakon terapije AB mi se pojavila velika afta na sluznici usta sa desne strane gore, tolika da sam otekao, koju sam takođe donekle sanirao. Mišljenje ORL je da je sa njegove strane sve u redu. Moje pitanje je da li su moje tegobe sa uhom koje i dalje traju, sa stomatološke strane ili da se najpre obratim neurologu?

prof. dr Marjan Marjanović -

Poštovani Borise,

ne znamo da li imate ortopantomografski (ortopan) snimak. Treba da se vidi položaj kao i blizina mandibularnog kanala. Prvo se javite stomatologu sa tim snimkom, pa posle eventualno neurologu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-March-2019

Opšta stomatologija

Bol u uhu nakon vadjenja umnjaka

Taša

Postovani, iz donje desne cetvorke mi je izvadjen zivac, pokusali smo lecenje, par puta mi je bio stavljan neki lek, sve u svemu lecenje nije uspelo. Anestezija mi nije delovala na taj zub nikako jer je bio pod manjom upalom. Tako da sam uvek osetila bol prilikom ciscenja iglicama, a iz zuba se oseca strasan neprijatan miris gnoja. Popila sam dovicin, sad mi je prepisan klindamycin, i ceka me hirusko odstranjivanje zuba. Oralni hirurg mi je na osnovu snimka rekao da mi je zub urastao sa vilicom, i da mora da se vadi sa nekim aparatom za hladjenje kosti?! E sad ja se strasno bojim da mi opet ne deluje anestezija, vise sam ocajna! Da li je ta procedura dugotrajna i moze li biti bolna?

ass. dr Nemanja Vuković -

Poštovana Tašo,

teško je unapred reći koliko će dugo trajati intervencija. Postoje privatne ordinacije koje primenjuju kratkotrajnu sedaciju kako bi Vas potpuno smirile za vreme intervencije. Na taj način neće Vas ništa boleti, a i hirurg će lakše i brže da završi intervenciju.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-March-2019

Oralna hirurgija

Vadjenje zuba pod kratkotrajnom sedacijom

Una

Poštovani, Postavljam Vam pitanje u vezi nicanja zuba deteta, ukoliko se bavite tom problematikom odgovorite, ako ne, nema veze... Dete ima 8 zuba, kecevi i dvojke, već par meseci se naziru četvorke onako nadosle desni, ne deluje upaljeno, nego kao ispupceno. Za jednu mi se cini nekako previše ispupceno, mekano na dodir, maltene u visini ovih drugih zubica koji su nikli i nikako da izbije zub. Da li je to normalan proces ili da odvedem dete pedijatru i stomatologu?

ass. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Una,

to je normalna pojava. Mlečni molari, odnosno kutnjaci, su širi (velika površina je u pitanju) pa je "izlazak" iz gingive (mesa) teži tj. duže traje. Postoje kremice, gelovi koje možete kupiti u apoteci i premazati to nabubrilo mesto, kako bi malo olakšali nicanje zuba Vašem detetu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-March-2019

Dečja stomatologija

Ispupceno mesto kod izbijanja zuba kod dece

Martina

Postovani, Pre par nedelja hirurski mi je izvadjen umnjak. Nakon sto je rana fino zarasla pojavila se ostra kost s unutrasnje strane vilice, dakle gde se jezik dodiruje sa gingivom. Mesto oko kosti je bilo upaljeno i bolno, stomatolog je istrimovao kost ali nakon 2 nedelje se opet pojavila, ovaj put ne boli uopste i nije upaljena gingiva ali je kost malo prodrla kroz gingivu i moze se videti. Kost je fiksirana, dakle nije zaostao fragment u pitanju. Ne znam da li je ovo normalna pojava i moze li se ostaviti tako ili moram opet kod stomatologa? Unapred hvala

prof. dr Marjan Marjanović -

Poštovana Martina,

nekada se dešava da ivica alveole ostane oštra. Ako Vas za sada ne boli i nema upale sve je u redu, samo ponekada ispratite promenu tako što ćete čistim prstima blago izmasirati. Ako bi došlo do neke promene ili bola javite se stomatologu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

23-February-2019

Oralna hirurgija

Ostra kost s unustrasnje strane vilice nakon vadjenja umnjaka

Lana

Poštovani, moj problem se javio pre par meseci kada su mi se desni upalile i dosta povukle na donjoj vilici, medjutim sada su se povukle i gore kod jedinica na kojima imam navlake, nisu bolni desni ali se povlače gotovo do korena zuba. Mišljene mog zubara je sa je to rapidni gingivitis, ja koristim interdentalne četkice, paradontax pastu, pila sam orvagil, ali poboljsanje se nije desilo... hvala unapred .

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Lana,

tako brzo povlačenje desni i tako izraženo ogolićavanje korenova zuba za kratko vreme nije karakteristično za parodontopatiju. Najverovatnije se radi o nekoj formi gingivitisa, ali za pravu dijagnozu i potrebno lečenje javite se što pre specijalisti za parodontologiju i oralnu medicinu, a najbolje na odgovarajuću kliniku. Nemojte to odlagati, jer proces može da dalje napreduje ukoliko se ne preduzme odgovarajuće lečenje. Niste naveli godine da li možda bolujete od nekog sistemskog oboljenja, na primer šećerne bolesti – dijabetes melitusa, kao ni navike. Pušenje duvana jako doprinosi napredovanju ove bolesti.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

18-February-2019

Parodontologija

Rapidno povlacenje desni u donjoj i gornjoj vilici

Saša

Postovanje,uradjen mi je most u gornjoj vilici od dvojke do sedmice,sedmica je pocela da me boli ispod mosta,ali nisam ni sam siguran da je to sedmica,imam u donjoj vilici sedmicu levo koja je pola izvadjenja pre 3 meseca a deo je ostao u vilici jer je bilo bolno da se vadi vadjena je pod upalo,pa je stomatolog rekao da ce isplivati samo medjutim to se nije desilo,sad mi se desava da dole pocne da boli gde je ostao deo zuba i da se odma prenese na gornju sedmicu ispod mosta,e sad moje pitanje je da li je moguce da donja sedmica prenese bol u gornju sedmicu,jer kad prestane donja poluizvadjena sedmica da boli gornja ispod mosta krene da boli pritom me pre ta sedmica gore nije bolela.

ass. dr Nemanja Vuković -

Poštovani Saša,

bol može da se reflektuje iz donje vilice u gornju ali Vam preporučujem da se javite stomatologu. Nemamo podatak kada je rađen most i da li je možda lečena gornja sedmica ili eventualno može drugi zub da bude u pitanju, itd. Neophodno je uraditi diferencijalnu dijagnozu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

14-February-2019

Oralna hirurgija

Da li je moguce da zub iz donje vilice prenese bol u gornju vilicu

Kristina

Poštovani, Prije 3 nedjelje izvađen mi je donji umnjak hirurškim putem, bio je poluimapktiran. Ono što me muči, a nisam sigurna da li je normalna pojava je oštra kost koja se pojavila pri kraju rane, dakle s unutrašnje strane desni gdje je jezik. Nije u pitanju zaostao fragment već baš kost ispod desni. Koža preko kosti je poprilično tanka i pri dodiru imam osjećaj da je polako počela da puca i otkriva tu oštru kost, nisam sigurna. Ja ne znam da li je ovo normalna pojava ili se hitno moram javiti hirurgu? Unaprijed zahvalna!

prof. dr Marjan Marjanović -

Poštovana Kristina,

posle vađenja impaktiranih i poluimpaktiranih zuba često se javlja situacija kao kod Vas. Proces zarastanja rane i oporavak duže traje nego kod običnog vađenja. Ako je kost čvrsta i ne pomera se i ako bol nije suviše izražena, sve je u redu. Možda bi Vam pomogla blaga masaža na tom delu kosti. Dobro operite ruke pa polako prstima masirajte taj deo kosti. Ako Vas suviše boli na dodir ili ako Vam je eventualno upaljena gingiva ipak se javite stomatologu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

11-February-2019

Oralna hirurgija

Ostra kost nakon vadjenja umnjaka

Mima

Postovani, da li je moguce popravljati mlecne zube kod deteta od 16 meseci? Naime, javio se cirkularni karijes koji je u pocetnom stadijumu, a zubari u nasem okruzenju govore da se tako maloj deci ne rade nikakve intervecnije. Naglasila bih da dete ne jede slatkise ni mlecne proizvode zbog alergije na mleko, jaja i jos podosta namirnica. Jedino jos doji. Dakle, u pitanju je dete koje se jako zdravi hrani i rodovno joj perem zubice ujutru i uvece. Hvala unapred.

ass. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Mima,

terapija cirkularnog karijesa jeste otežana, jer se vrlo rano javlja, u smislu saradnje sa jako malom decom. Prvo i najvažnije je obezbediti dobru saradnju sa roditeljima kako bi se korigovale loše navike u ishrani i primenio dobar higijensko-dijetetski režim, uz adekvatnu primenu preventivnih i profilaktičkih mera od strane stomatologa, da bi se sprečio dalji razvoj istog, ili bar usporio. Što se tiče ishrane, cirkularni karijes ne izazivaju isključivo slatkiši, nego i zasladjena voda, čajevi sa dodatkom šećera, meda, sokovi od voća. Takođe ako se deci pred spavanje ili tokom noći daje mleko, voćni sokovi, čak i prirodno dojenje izaziva cirkularni karijes ako im se uvek daje da doje kad oni izraze želju.... Neophodno je uraditi pregled deteta, ustanoviti faktore rizika koji se moraju korigovati, kao i stepen napredovanja cirkularnog karijesa, od svega toga zavisi dalji plan terapije.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-January-2019

Dečja stomatologija

Da li je moguce leciti cirkularni karijes kod male dece

Anja

poštovani, nakon operacije donjeg desnog umnjaka, hirurg mi je oštetio nerv i sada inam paresteziju polovine usana, desni,zuba i polovine brade . Krenula sam na tretmane epilacije i deo brade koji je utrnut treba da bude tretiran. da li da odlozim epilaciju ili parestezija ne utice na tretman? pozdrav, Anja

ass. dr Milica Gajić -

Poštovana Anja,

možete ići na epilaciju ali je neophodno da se javite i stomatologu zbog eventualne terapije. Bilo bi dobro da pijete Beviplex® tbl. 3x1 dnevno ili eventualno OHB12® injekcije, 10 dana.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

14-December-2018

Opšta stomatologija

Epilacija i parestezija lica