eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Snežana

Poštovanje, Molim Vas za odgovor imam bezmetalnu keramiku na svim zubima , na desnoj strani mi se javlja bol na hladno ali ne znam koji zub moze biti u pitanju negde od dvojke do petice teško je odrediti a sada skinuti sve krune bilo bi šteta ,svi zubi imaju živce uradila sam snimak ali snimku nijedan zub nema procese u korenu a stomatolog kaže da sam zub ne vidi od krunice molim vas za odgovor kako utvrditi koji zub moze biti problem a bez tog da se skidaju krunice. Hvala unapred.

prof. dr Ana Jevremović -

Poštovana Snežana,

može se desiti da su se desni malo povukle pa da je iz tog razloga prisutna povećana osetljivost zuba na hladno. Verovatno bi bilo potrebno da se uradi termo test.
Drugo, postoji mogućnost prisustva karijesa, ali je putem radiološkog snimka to teško ustanoviti zbog bezmetalne keramike koja je sada na zubima. Ukoliko je karijes u pitanju, najverovatnije je da će morati da se skida krunica kako bi zub mogao da se leči.
U svakom slučaju, da biste dobili precizniji odgovor na Vaše pitanje morali bismo da sprovedemo klinički pregled, bez kojeg je nemoguće ustanoviti uzrok Vašeg problema.


Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

06-April-2024

Protetika

Bezmetalna keramika i bol i osetljivost na hladno

Dejan

Postovani, Kada sam imao 15 godina stomatolog mi je rekao da uradim snimak zuba jer mi nisu izrasli stalni zubi 5-ice u donjoj vilici. Snimkom je utvrdjeno da oba zuba nemaju koren i da ne neču stalni. Kasnije mi je stomatolog preporucio da izvadim te zube jer nisu vise bili za popravku. Sada imam 23 godine i zanima me da li ostali zubi mogu da se privuku fiksnom protezom tako da se nadoknadi nedestatak ta dva zuba?

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovani Dejane,

da, apsolutno je moguće zatvoriti prostore fiksnim ortodontskim aparatom (fiksnom protezom) kako bi se nadoknadio nedostatak zuba koji su izvađeni.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-April-2024

Ortopedija vilica

Da li je moguce nadoknaditi izvadjene zube fiksnom protezom

Snežana

Poštovani, Želim da Vas zamolim za odgovor vadila sam sesticu pre 2 meseca i sada imam most petica i sedmica nose most e sad prilikom zvakanja hrane mene boli stomatolog kada je radio most rekao je da rana nije još zarasla i ako je prošlo 2 meseca ali ipak mi je cementirao most . Da li će vremenom bol popusti prilikom zvakanja hrane . Mislim da li će rana spontano zarasti. Hvala.

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovana Snežana

Razumemo Vašu zabrinutost i želimo da Vam pružimo odgovor na Vaše pitanje. Iako je prošlo dva meseca od vađenja šestice i cementiranja mosta, moguće je da rana još uvek nije potpuno zarasla. Ova situacija može izazvati nelagodnost i bol prilikom žvakanja hrane Važno je znati da je proces zarastanja rane individualan i može varirati kod svake osobe. U nekim slučajevima, rana može zahtevati više vremena da se potpuno zaceli. Preporučujemo da nastavite sa redovnim posetama stomatologu kako bi pratio napredak zarastanja i pružio potrebnu negu Bol prilikom žvakanja može popustiti vremenom kako rana postepeno zarasta i kako se Vaše telo prilagođava prisustvu mosta. Međutim, ukoliko se bol nastavi ili pojača, važno je da se obratite stomatologu radi dodatne provere U međuvremenu, možete pokušati sa blažom ishranom koja neće opterećivati područje mosta kako biste smanjili nelagodnost. Takođe, izbegavanje grickanja tvrde hrane ili žvakanje sa strane gde osećate bol može pomoći u ublažavanju simptoma Ukoliko imate dodatnih pitanja ili ako se bol nastavi, slobodno se obratite Vašem stomatologu kako biste dobili savet prilagođen Vašem specifičnom slučaju Želimo Vam brz oporavak i nadam se da će Vaša nelagodnost ubrzo nestati.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

21-March-2024

Opšta stomatologija

Bol i zarastanje rane ispod cementiranog mosta

Viktor

Pozdrav, Nakon posete zubaru detetu je ustanovljena demineralizacija zuba i to veceg dela zuba kako prednjih tako i pozadi. Terapija je tecnost fluor 2000-2500 ppm. Molim vas za savet i pomoc gde se to moze nabaviti, jer ni u jednoj apoteci toga nema.

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Jovana,

jedan od vidova terapije kod takve dijagnoze jeste aplikacija visokokoncentrovanih fluorida koja se inače koristi isključivo u ordinacijskim uslovima od strane stomatologa, zato se i ne može naći u slobodnoj prodaji. Svakako je neophodan stomatološki pregled da bi se ustanovila vrsta hipomineralizacije, na osnovu koje se odredjuje detaljan kontinuirani plan terapije, na svakih tri do šest meseci.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

23-February-2024

Dečja stomatologija

Terapija demineralizacije zuba kod dece

Jovana

Poštovani, Na donjoj petici mi je pre 2 godine urađeno vađenje živca i zub nakon toga nije trajno zatvoren. Imala sam privremeni ispun koji je ispadao i ja sam išla na ponovni stavljanje ali je zub svakako stajao otvoren to jes samo sa gazicom. Sad želim da uradim krunicu na tom zubu. Recite mi da li se u tom slučaju radi revizija punjenja zuba. I da li je to tretman koji je često uspešan? Čula sam za situacije kada je nemoguće probiti ispun. Možete li da mi objasnite zašto se to dešava i kako se rešava?

doc. dr Ana Nikitović -

Poštovana Jovana,

može se raditi revizija, ali ima i situacija kada se ne radi, ako je punjenje dobro i nije prošao dug vremenski period.

Srdačan pozdrav, Stomatološki fakultet u Pančevu

12-December-2023

Endodoncija

Vadjenje zivca revizija zuba krunica

Dunja

Poštovani, Zanima me koliko je štetno često slikanje zuba. Pre mesec dana napravila sam ortopan. Juče sam slikala jedan zub zbog procesa na korenu.Trebalo bi da uslikam još tri lečena zuba jer se korenovi gornje vilice ne vide na snimku. Srdačan pozdrav

doc. dr Djordje Pejanović -

Poštovana Dunja,

doze zračenja prilikom izrade ortopantomografskog snimka i retroalveolarnog snimka su relativno zanemarljive, pogotovo kada su u pitanju noviji uređaji, tako da ne morate uopšte brinuti oko toga.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

21-July-2023

Radiografija

Koliko je stetno cesto slikanje zuba

Zorana

Postovani, Zbog migracije gornjih sest zuba, i sve vecih dijastema, morala sam da prihvatim brusenje i postavljanje krunicnog mosta, gde su trojke koje nisu bile u migraciji, nosaci tog mosta, kako sam razumela. Imala sam otvoren zagrizaj, brusenjem taj otvor je ostao, naravno manji. Preko dva meseca sve vec traje... Zbog promene zagrizaja, "povlacenjem" tih prednjih zuba unazad, da tako kazem, doslo je do kontakta sa donjom usnom, koji je bio stalan i nepodnosljiv. Skracivanjem krunica i bocnim "obaranjem" taj kontakt je takoreci nestao, osim kada se nasmejem, ali to je neznatno. Medjutim, ja nikako da se naviknem na taj nov osecaj u ustima, osecam neku stegnutost oko zuba nad kojima je sve to radjeno, zbijenost, kao strano telo...I kao da nesto stalno bridi...Jos nije trajno cementirano, bas zbog te moje lose adaptacije. Molim vas za odgovor, koliko najduze moze trajati to privikavanje?...Uplasena sam, dekoncentrisana za bilo sta drugo. Puno hvala unapred na odgovoru!

prof. dr Danimir Jevremović -

Poštovana Zorana,

vrlo je nezgodno i nezahvalno ovako Vam "napamet" odgovoriti, bez da Vas prethodno neko od naših lekara klinički pregleda. Kod Vas je verovatno kompleksnija situacija. Period adaptacije je individualan. Svakako je najbolje da porazgovarate sa Vašim stomatologom o svemu što Vas muči.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

28-May-2023

Protetika

Migracija zuba krunicni most privikavanje

Andrea

Poštovani, igrom slučaja nosim privremene krunice na skoro svim zubima 4 meseca. Izbrušeno mi je i 10ak potpuno zdravih zuba da bi se sve lepo uklopilo. Rečeno mi je da je neophodno sada iz predostrožnosti umrtviti nerve na svim tim zubima jer sam priv.krunice nosio predugo, pa su zubi možda "kontaminirani" i da će potencijalno napraviti problem u budućnosti nakon postavljanja stalnog rada. Ja nemam nikakve tegobe, niti karijes na tim zubima, a ni na snimcima se ne vidi ništa sumnjivo. Možete li mi reći da li i vi smatrate da je predložena mera jedino sigurno rešenje u ovom slučaju?

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovani Andrea,

to je izbor Vašeg odabranog stomatologa. Na žalost, na takvu vrstu pitanja a bez prethodnog kliničkog pregleda Vam ne možemo dati nikakav konkretan odgovor, ali mera koju je predložio Vaš stomatolog svakako jeste sigurnije rešenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

28-May-2023

Protetika

Privremene krunice zubi umrtvljivanje nerava

Dragana

Poštovani, nosim fiksnu protezu već 3 meseca i stalno mi se dešava da mi se odlepljuju bravice na 4. i 5. sa obe strane gornje vilice, inače imam jako sitne zube, skoro sitnije od bravica, pa me zanima da li je to razlog odlepljivanja, inače se pridržavam pravila što se tiče hrane i higijene, hvala unapred.

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Dragana,

kod pojedinih pacijenata se dešavaju takve situacije, da se breketi sa istog zuba često odlepljuju. Ako se pridržavate svih uputstva što se tiče načina jela i saveta šta da izbegavate dok nosite fiksni aparat, kao što kažete, kao najverovatniji uzrok odlepljivanja bravica može se posumnjati da je u pitanju veličina vaših zuba. Uzrok odlepljivanja može biti i položaj zuba, Vaš zagrižaj i sl. Takođe, nije retkost i da se to dešava iz nekih drugih, nepoznatih razloga. Srdacan pozdrav

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

10-April-2023

Ortopedija vilica

Zasto se bravice sa proteze stalno odlepljuju

Vanja

Postovani Pre mesec dana sam izvadila gornju 4 i 5. To su bili zubi pod mostom gde se izmedju ta dva nesto od hrane nakupilo i izazvalo infekciju. Vadjenje je bilo sa dosta traume.Sada jos uvek imam bolove i stomatolog mi je dao dovicin i augmentim. To sam sve popila i jos uvek bol ne prolazi. Stomatolig kaze da je rana u redu.Ne znam da li je to normalno. Da li boli mozda zubna kost? Sta treba dalje da radim? Osetim kao vrh kosti kroz desni,a desni su tu nesto tanke. Hvala

doc. dr Djordje Pejanović -

Poštovana Vanja,
da bismo Vam dali odgovor na Vaše pitanje bilo bi potrebno da nam se javite kako bismo mogli da organizujemo i zakažemo kontrolni pregled. Bez snimanja nije moguće da Vam damo bilo kakav precizniji odgovor i naše mišljenje. Svakako nije dobro da Vas mesec dana posle ekstrakcije rana i dalje boli, pogotovu posle antibiotika koje ste popili.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

05-October-2022

Oralna hirurgija

Bol mesec dana nakon vadjenja zuba