eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Maja

Radila sam resekciju 2 desno, i vec je proslo 5 dana a i dalje imam jake bolove i cak mi se cini da me boli i taj zub. Bolovi traju tokom celog dana bez prestanka cak ni lekovi protiv bolova ne pomazu. Zanima me da li je to normalno ili definitivno nesto nije dobro odradjeno?

doc. dr Miljan Puletić -

Poštovana Majo,

nije uobičajeno da bolovi traju tako dugo i u kontinuitetu. U svakom slučaju bi trebalo da odete na kontrolu kod stomatologa.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-September-2021

Parodontologija

Bolovi nakon resekcije zuba

Dragana

Poštovani, Zanima me ukoliko je izvađena 6ica gornja, da li moze krunica ili most da nadomesti taj zub ? Takođe 5ica je u losem stanju( ,,klima se") ,da li bi to resilo problem ? Iz Beograda sam

ass. dr Michal Potran -

Poštovana Dragana,

može se napraviti most sa tri člana od sedmice do petice i na taj način se nadomestiti šestica koja fali. Svakako bi najbolje bilo doći na klinički pregled i da se vidi stanje zuba i okolnog potpornog tkiva uz ortopan snimak. Nakon toga Vam se može dati predlog najboljeg rešenja za Vas.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-August-2021

Protetika

Da li krunica ili most moze da nadoknadi zub koji fali

Jelena

Dobar dan,u slucaju da zuba nema ,da je izvadjen kao i koren koje su opcije za nov zub?Koje krunice ili nadogradnje u tom slucaju mogu da se rade ?Da li mogu jeftinije opcije kao sto su metalokeramicke,livene...? Hvala unapred na odgovoru,Jelena

ass. dr Michal Potran -

Poštovana Jelena,

zub se može nadoknaditi na par načina - može se napraviti metalokeramička krunica, odnosno most (najverovatnije sa tri člana). Druga opcija je implantat pa na njemu neka od krunica. Svakako je najbolje da doći na klinički pregled da se utvrdi stanje Vaših zuba i okolnog tkiva i napravi ortopan snimak (ako ga već nemate) na osnovu ćega Vam naši doktori mogu predložiti najbolje i najekonomičnije resenje za Vas.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-August-2021

Protetika

Kako nadoknaditi izvadjen zub i koren

Radivoje

Poštovani, Nosim protezu(mobilnu zubnu nadoknadu) za obe vilice, medjutim imam problem jer mi zubi vec za par sati pocrne. I kao da se neka vrsta plaka na nepcima stvori sto mi izaziva mucnine. Pranje nije dovoljno da bi se to skinulo, jedino se to skine kada protezu potopim u vodu sa corega tabletom. Kako da resim taj problem? Srdacan pozdrav

doc. dr Maja Pavlović -

Poštovani Radivoje,

prebojavanje zuba u protezi u tako kratkom vremenskom roku nije uobičajena pojava. Gotove proteze su visoko polirane i ne bi trebalo da budu plak prijemčive niti da upijaju prebojene tečnosti. Možda ima veze sa ishranom (unošenje većih količina prebojenih tečnosti - kafa, čajevi, gazirana pića,vino) ali ipak ne bi smelo da se dešava na svakodnevnom nivou. Trebalo bi da konsultujete stomatologa koji Vam je izradio protezu i da s njim vidite u čemu je problem. Još jedna stvar može biti delimičan uzrok problema. Ukoliko su proteze izrađene od valplasta (silikona), sam materijal je sklon bržem prebojavanju u odnosu na standardni akrilat. Dok ne rešite problem, savet je da češće perete proteze četkicom i pastom i potapate svakodnevno u rastvor Corega tableta.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

29-June-2021

Protetika

Zasto zubi u protezi pocrne

Lazar

Poštovani,

Primetio sam da mi se u okolini (iza i pored) donje osmice javlja neprijatan miris, i da postaje sve izraženiji i u svakodnevnom govoru. Osmica je plombirana i nemam sa njom problema (ne boli me na udarac, ne boli na toplo, hladno, slatko, kiselo,...). U prilogu Vam šaljem snimak zuba i zanime me koje bi bile opcije rešavanja ovog problema.

Rođen sam 1992. godine i imam prolaps mitralnog zaliska koji kontrolišem na godišnjem nivou (verujem da i ova činjenica utiče na potencijalna rešenja). Pre svake procedure uzimam antibiotik.

Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru,
Srdačan pozdrav, Lazar

prof. dr Velјko Kolak -

Poštovani Lazare,

postoji parodontalni džep oko zuba. Treba da odete kod stomatologa specijaliste za bolesti usta. Svaki dan za dobru higijenu treba pažljivo oprati (istrljati zub i prostor iza zuba pastom i četkicom). Ponekad staviti soda bikarbonu na četkicu i sa tim trljati zub sa svih strana. Jednom dnevno da se obriše zub i meso oko zuba sa 3% hidrogenom (za ovo možete iskoristiti štapic za uši, natopiti ga i sa tim brisati).
Čistim prstima jednom dnevno umasirati u prostor (meso) oko zuba Gengigel, kupuje se u apoteci.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

15-January-2021

Endodoncija

Neprijatan miris u okolini zuba osmice

Zorica

Juce sam izvadila zub i pojavilo mi se nesto belo na mesu sta to moze da bude?

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Zorice,

to je prirodan proces zarastanja rane, potrebno je samo da ne dirate mesto, da ne mućkate tečnost na tom mestu i da ga ne ispirate kako biste dozvolili da rana polako zaraste.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

18-October-2020

Opšta stomatologija

Bela tacka na mestu izvadjenog zuba

Radmila

Postovani posle koliko meseci se menja cistac jezika?

prof. dr Irena Melih -

Poštovana Radmila,

ako se čistač jezika redovno koristi, trebalo bi ga po pravilu menjati na svaka tri meseca.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-July-2020

Opšta stomatologija

Koliko cesto treba menjati cistac jezika

Dragana

Poštovani, moj problem je što mi druga dvojka nikada nije izrasla, a na mestu dvojke izrasla je trojka. Šta bih mogla da uradim po pitanju toga?

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Dragana,

da bi se bilo šta uradilo po pitanju Vaše situacije najpre biste morali da odete na pregled kod stomatologa, kako bi licu mesta tj. na kliničkom pregledu moglo da se predloži rešenje, ovim putem je nemoguće dati bilo kakav konstruktivan odgovor.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-July-2020

Opšta stomatologija

Dvojka nije izrasla

Nikolina

Поштовани, имам 19 година. Пар година уназад ми се после јела појављују црвене тачкице на језику које се после 10-15 сек повуку..Међутим од октобра месеца ове године ми се одједном појавила линија на средини језика која ми је отежавала гутање и била прилично дубока. Након тога се појављују бразде на језику.Обратила сам се доктору и тада ми је речено да је у питању географски језик.Било је и сумње на кандиду, тако да сам урадила брис грла,језика и све је било у реду.Тада ми је дат пантенол раствор, хелирани цинк и још неки витамин за имунитет. Међутим ни то није помогло.Занима ме Ваше мишљење..Да ли могу да ублажим бол језика још нечим, осим што после оброка перем језик? Унапред захвална.

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Nikolina,

podaci i opis koji ste nam poslali nije potpuno dovoljan za postavljanje konačne dijagnoze. Međutim, ono što ste napisali ukazuje na to da je verovatno u pitanju Lingua geographica et Lingua plicata, odnosno: "geografski jezik" kombinovan sa "izbrazdanim jezikom". To u stvari nisu oboljenja već stanja i u suštini ne zahtevaju lečenje. Ipak, da bi se postavila konačna dijagnoza, najbolje bi bilo da dođete naš Fakultet ili da se javite doktoru stomatologije koji je specijalista za Oralnu medicinu. Savetuje se izbegavanje ljute, slane, kisele i jače začinjene hrane, kao i mlevenog zrnevlja. Važno da se odmah posle obroka usta snažno isperu vodom, a ako koristite četkicu ona mora da je veoma meka. Jedno vreme možete da koristite i rastvor Panthenol-a uz ispiranje usta. Briga o imunitetu je svakako dobra, ali na ovo neće imati značajnijeg uticaja.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-June-2020

Parodontologija

Crvene tackice duboka linija brazde na sredini jezika

Jovana

Poštovani, Na jedinici, dvojci i trojci sa obe strane donje vilice mi se povlace desni. Nedavno sam cistila kamenac i nije se zaustavilo vec je svakim danom sve vece. Pored toga, koristim pastu Blanx White koja je namenjena za svakodnevnu upotrebu, ali pomaze izbeljivanju zuba, da li to moze biti uzrok povlacenja desni?

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Jovana,

povlačenje desni ("recesija gingive") može da se pojavi iz više različitih razloga. Jedan od njih je i nepravilno pranje zuba tvrdom četkicom. Ukoliko perete zube horizontalnim snažnim pokretima, ili perete zube vertikalno, a pri tome pravite pokrete koji idu od sečivne ivice donjih prednjih zuba na dole, time potiskujete desni i dovodite do njihovog povlačenja. Zube treba prati odvojeno u svakoj vilici i to gornje zube samo na dole, a donje zube samo na gore. Jedan od znakova tog oboljenja je i povlačenje desni. Podatak da Vam je "povlačenje desni SVAKIM DANOM SVE VEĆE", može da ukaže i na jedno drugo oboljenje desni, ali su podaci koje ste poslali veoma oskudni, pa je najcelishodnije da se obratite doktoru stomatologije - specijalisti za parodontologiju, ili da se javite na naš Fakultet. Paste za zube, kao takve, ne dovode do povlačenja desni, već tvrde četkice na koje se ove paste stavljaju, ukoliko se koriste nepravilno.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-June-2020

Parodontologija

Da li pasta za zube moze biti uzrok povlacenja desni