eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Marija

Poštovani, već dva meseca imam vidnih problema sa paradetozom. Porodila sam se pre godinu ipo dana, pa se paradentoza dosta pogorsala od tada. Bila sam kod stomatologa, radila sam laser terapiju (nekih 12 tretmana), ciscenje kamenca, ciscenje dzepova, odrzavam redovno higijenu, koristim paradontax pastu za zube, meku cetkicu, interdentalne cetkice, jednom recju drzim je pod kontrolom. Medjutim, pre par dana sam primetila da mi se gornja desna jedinica “klati”. Kada je “uhvatim” kaziprstom i palcem, kao da se pomera po pola milimetra. Ne boli, samo jednostavno smeta osecaj. Zanima me zasto? Da li je to neka reakcija posle terapije ili mi dzaba cela terapija. Stomatolog mi kaze da je sada sve pod kontrolom i da je to samo moj “osecaj” iz glave... Iskrena da budem, ne znam više sta moze biti ako je sve uredu. Hvala unapred na razumevanju i odgovoru.

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Marija,

Svaki zub ima svoje fiziološko pomeranje, pa stoga to ne treba da Vas brine. Nastavite redovno održavanje higijene, kontrole i intervencije kod stomatologa.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-May-2019

Parodontologija

Parodontoza nakon porodjaja

Lana

Poštovani, moj problem se javio pre par meseci kada su mi se desni upalile i dosta povukle na donjoj vilici, medjutim sada su se povukle i gore kod jedinica na kojima imam navlake, nisu bolni desni ali se povlače gotovo do korena zuba. Mišljene mog zubara je sa je to rapidni gingivitis, ja koristim interdentalne četkice, paradontax pastu, pila sam orvagil, ali poboljsanje se nije desilo... hvala unapred .

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Lana,

tako brzo povlačenje desni i tako izraženo ogolićavanje korenova zuba za kratko vreme nije karakteristično za parodontopatiju. Najverovatnije se radi o nekoj formi gingivitisa, ali za pravu dijagnozu i potrebno lečenje javite se što pre specijalisti za parodontologiju i oralnu medicinu, a najbolje na odgovarajuću kliniku. Nemojte to odlagati, jer proces može da dalje napreduje ukoliko se ne preduzme odgovarajuće lečenje. Niste naveli godine da li možda bolujete od nekog sistemskog oboljenja, na primer šećerne bolesti – dijabetes melitusa, kao ni navike. Pušenje duvana jako doprinosi napredovanju ove bolesti.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

18-February-2019

Parodontologija

Rapidno povlacenje desni u donjoj i gornjoj vilici

Isak

Postovani ja sam bokser, imao sam par povreda koje sam saniorao pre god ipo dana pukla su mi dva zuba 5 I 6, na petici se jedva koren vidi a sad se meso pojavljuje preko njega meso je boje kao i kod ostalih u zuba normalno ali problem je sto sam ja na tajlandu na priprema i tek cu za dva ipo meseca kuci a ovde mi dva druga kazu da je to rak, molim za odgovor da znam dali da se vratim odmah kuci ili mogu sacekati do oktobra

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovani Isače,

ovako putem maila ne možemo tačno da Vam kažemo o čemu se radi. Svakako je neophodan klinički pregled i snimak te regije. Za karcinom Vam niko ne može tvrditi da li jeste ili nije bez uzimanja uzorka i HP nalaza, tako da je najbolje da odete tamo kod stomatologa na pregled i čujete njihovo mišljenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-August-2018

Parodontologija

Pitanje 3

Danijela

Postovani,imam problema sa povucenim desnima na donjim kecevima.Pre mesec dana pocela sam da koristim parodontax pastu.Odmah nakon koriscenja sam primetila u predelu desnih neku vrstu reakcije ali u poslednjih dva dana poceli su bas jaki bolovi koji se prenose i na same zube koji bolno pulsiraju.Da li je to reakcija na medicinsku pastu?Hvala unapred

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Danijela,

za precizan odgovor na Vaše pitanje nemamo dovoljno podataka, ali da Vam ipak obnjasnimo da se povlačenje desni SAMO NA DONJIM CENTRALNIM SEKUTIĆIMA najčešće javlja kao posledica takozvanog “viskog pripoja frenuloma”, odnosno vezice – sluzokožnog nabora između usne i desni, koja povlači desni na dole. Pravo rešenje takve situacije je hiruško odstranjenje frenuluma čime će se sperčiti dallje pocvlačenje desni. Do sada nisu uočeni negativni efekti paste koju ste koristili u smislu kako ih opisujete. U svaklom slučaju, najbolje je da odete kod doktora stomatologije koji će postaviti pravu dijagnozu i predložiti Vam najbolji način lečenja.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

23-July-2018

Parodontologija

Bol u desnima koji se prenosi na zube

Đorđina

Dobar dan, imam za Vas jedno pitanje.. Naime, imam ceste probleme sa gingivitisom, a na prednjim donjim sekuticima su desni pocele da se povlace i to velikom brzinom... Zanima me Vase misljenje, da li bi mogli da mi preporucite nesto za zaustavljanje povlacenja? Osim raznih pasta za zube i nekih rastvora za ispiranje nisam koristila nista... Hvala unapred.

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Đorđina,

Gingivitisi i parodontopatije (oboljenja desni i potpornog aparata zuba) svrstavaju se u najčešća oboljenja čoveka. Samo zapaljenje desni (gingivitisi) mogu biti veoma različiti i ima ih desetak vrsta. Međutim, kako je kod Vas došlo i do povlačenja desni i ogolićavanja dela korena zuba, očigledno je da se radi o parodontopatiji. Samo povlačenje desni može da bude posledica više faktora. Jedan od njih je sama bolest, parodontopatija. Međutim povlačenju često doprinosi i nepravilno pranje zuba tvrđom četkicom za zube. Svakako da znate da je horizontalno pranje zuba (levo – desno) nepravilno. Međutim nepravilno je i pranje zuba pokretima koji idu odozgo, iz gornje vilice i nastavljaju se i dole preko donjih zuba, a zatim i obratno. Time se desni potiskuju sa zuba i javlja se ogolićenje vratova i korenova zuba. Prema tome, zube treba prati tako da se odvojeno peru zubi gornje vilice i odvojeno oni u donjoj vilici. Pri tome pokreti četkice u gornjoj vilici moraju da su usmereni na dole, a u donjoj na gore. To deci slikovito objašnjavamo: “kako kiša pada i kako trava raste”. Postoje i drugi razlozi za povlačenje desni, na primer visok pripoj vezice usne i desni, uzana gingiva i drugi. Kako ste naveli da kod Vas postoji i zapaljenje desni i njihovo povlačenje, neophodno je da se javite doktoru stomatologije kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

05-September-2017

Parodontologija

Kako zaustaviti povlacenje desni

Anja

Uzazeni treba mi Vas savet.Naime usled upotrebe velike kolicine antibiotika dobila sam kandidijazu na jeziku.Sada se pridrzavam anti kandida dijete i sve sto ide uz to.Medjutim, imam neprijatan zadah verovatno zbog kandidijaze koju pre dijete nisam imala .Da li njeno odumiranje moze izazvati ovaj simptom i kako bi mogla ovo ublaziti s obzirom da ne smem sa koristim zvake i nista sto sadrzi secer. Unapred zahvalna.

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Anja,

Neprijatan miris (zadah) iz usta, latinski se naziva : “fetor ex ore”. On može da bude prouzrokovan veoma brojnim faktorima. Svi ti uzroci mogu da se podele na one koji potiču iz usta (oralni uzroci) ili su poreklom van usne duplje (ekstraoralni uzroci). Razlozi za neprijatan zadah iz samih usta su raznovrsni, kao na primer: loša higijena usta, smanjena količina pljuvačke, kariozni zubi, oboljenja desni i potpornih tkiva zuba (gingivitisi i parodontopatije) , razna oboljenja sluzokože usta i mnoga druga, kao i disanje na usta.
Napisali ste da je kod Vas u usnoj duplji konstatovana kandidijaza kao posledica dugotrajnog uzimanja antibiotika. Ono što je vrlo bitno, to je da ste sigurni da je ta gljivica potpuno suzbijena. Da bi se to postiglo potrebna je, pored ostalog, dugotrajna primena fungicidnih sredstava kao što su: Nistatin, Daktanol i drugi. Najčešća greška kod primene ovih lekova je što se oni ne primenjuju dovoljno dugo. Za uspešno lečenje često je potrebno da se uzimaju tri do četiri nedelje, pa i duže. Uz to je, razume se potreban i određen higijensko dijetetski režim. Ono što je još važno, to je, da je posle sedam dana od završene terapije potrebno ponovo u laboratoriji prokontrolisati da li je ova gljivica suzbijena. Stvar koja komplikuje situaciju je što se ova gljivica (candida albicans) često ne nalazi samo u ustima, već istovremeno i u nosu, na polnim organima, na noktima itd, pa, ako i tamo nije suzbijena, može lako da se ponovo pojavi i u usnoj duplji. Ovo se naročito dešava ukoliko je imunitet pacijenta smanjen.
Kod Vas je potrebno isključiti i druge moguće razloge za zadah iz usta koji mogu da budu poreklom iz: organa za disanje, za varenje, urogentitalnog trakta i drugih i kao i posledica nekih sistemskih oboljenja: šećerne bolesti itd. Neprijatan miris iz usta se često javlja i tokom menstrualnog ciklusa.
U svakom slučaju naš savet je da se javite nekom doktoru stomatologije, a najbolje specijalisti za oralnu medicinu i parodontologiju, kako bi se sa sigurnošću ustanovio razlog pojave zadaha na koji se žalite.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

04-September-2017

Parodontologija

Kako ublaziti neprijatan zadah iz usta

Biljana

Poštovani doktore, Obraćam Vam se sa pitanjem radi dobijanja stručnog saveta u vezi lečenja uznapredovale paradontoze, koja se progresivno i brzo razvija, po mojoj laičkoj predpostavci, kao posledica terapije za lečenje degenerativne autoimune bolesti. Naime, meni je ustanovljeno autoimuno neurološko oboljenje - leukoencefalopatia, odnosno leukodistrofija sa demijalizacijom bele moždane mase, za sada neutvrdjene etiologije. Medjutim, nakon uzimanja terapije kortikosteroidima, često se javljao drastičan otok desni, i osećaj pritiska u desnima i vilicama, od koga su mi bukvalno "Izletele" plombe. Nakon što bi otok spao, javljalo se jako krvarenje desni, a kasnije sam primetila da se desni odvajaju od zuba, povlače i da se sad već vidi koren zuba, a ti zubi koji su počeli i da se krive. Do sada je jedino rešenje bilo uklanjanje kamenca u stomatološkoj ordinacji, i menjanje plombi, koje bi izdržale mesec ili dva dok ponovo ne bi ispale. Postoji li neko trajnije rešenje? Hvala!

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Biljana,

da bi na Vaše pitanje moglo da se precizno odgovori, bili bi nam potrebni dodatni podaci, kao na primer: da li pored navedene terapije uzimate jos neku; kada je Vaše osnovno oboljenje pocelo; koliko traje Vaša sadasnja terapija odnosno koliko dugo ste dobijali preparate kortiskosteroida i u kojoj dozi. Isto tako bilo bi neophodno da se pogledaju i rentgenski snimci (Ortopan). Ipak, na osnovu poslatih podataka možemo da Vam damo neko mišljenje: Terapija kortsikosteroidima može da jako smanji imunitet odnosno odbrambene snage organizma. U našim ustima, a posebno oko zuba i u takozvanim parodontalnim džepovima nalze se milijarde bakterija. Nije čudno da se, kada se smanji otpornost organizma, one još brže i više razmnozavaju i postaju aktivnije i agresivnije. To može da dovede do bržeg i težeg razaranja potpornog aparata zuba, odnosno tkiva koje drže zube u vilicama. Malo je verovatno da je to prouzrokovalo ispadanje postojećih plombi (ispuna) na zubima. Nije čudno što su neki zubi počeli "da se krive ". Njihov potporni aparat je razoren, pa oni menjaju položaj pod dejstvom slia žvakanja. Svakako da je uklanjanje zubnog kamenca, a naročito obrada parodontalnih džepova korisna trepija, ali u zavisnosti od mnogih faktora ta terapija bi mogla da se dopuni još nekim metodama. Nekada je indicrano i davanje antibiotika po posebnoj šemi , kao i hirurška terapija. Odluka o svemu tome može da se donese tek posle pedantnog i preciznog kliničkog pregleda i analize kvalitetnih rentgenskih snimaka od strane specijaliste za parodnotologiju. Saglasnost za takvu dopunsku terapiju treba da da i Vaš ordinirajuci lekar koji Vam leci Vaše osnovno autoimuno oboljenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

02-March-2017

Parodontologija

Autoimuno neurolosko oboljenje eukoencefalopatia lecenje

Živana

Recite mi molim vas da li cu i ja izgubiti sve zube u trudnoci kao sto se desilo mojoj baki?

doc. dr Ivan Mileusnić -

Poštovani,

Trudnoća je fiziološko stanje organizma tokom kojeg se, osim ostalog, u krvi trudnice pojavljuje veća količina polnih hormona koji se filtriraraju kroz desni i služe kao hrana posebnim vrstama mikroorganizama dentalnog plaka, tj. biofilma. Ako trudnica redovno posećuje stomatologa, koji će joj ukloniti zubni kamenac i kontrolisati stanje desni i oralnu oralna-hirurgijagijenu, i ako joj je oralna oralna-hirurgijagijena besprekorna, njene desni će biti zdrave tokom celog perioda trudnoće.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

04-June-2016

Parodontologija

Gubljenje zuba u trudnoci

Dragutin

Poštovani, koliko traju bele plombe

doc. dr Tamara Ristić -

Poštovani,

Bele plombe su takozvane kompozitne plombe. Trenutno je aktuelna sedma generacija belih plombi. Bela plomba može da traje sigurno više od 5-6 godina a koliko će tačno trajati zavisi pre svega od toga koliko je zubnog tkiva nadoknadila, na kom delu zuba se nalazi, da li je ispravno postavljena, da li je lampa kojom se vrši polimerizacija dovoljno jaka, da li je plomba postavljena u slojevima, da li su korišceni savremeni adhezivni sistemi (lepkovi), kakva je oralna-hirurgijagijena usta pacijenta itd. Kao što vidite, mnogo je faktora koji utiču na kvalitet bele plombe, ali svakako da ona mora trajati duže od 5 godina.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

26-May-2016

Parodontologija

Koliko traju bele plombe

Višnja

Koliko BI cesto trebalo prati zube?

doc. dr Tamara Ristić -

Poštovani,

Kao što nam je ušlo u naviku da peremo ruke ili se tuširamo, isto tako moramo imati naviku redovnog pranja zuba. Obavezno je pranje zuba uvece, pre spavanja i ujutru, kada ustanemo, a idelno bi bilo da se zubi peru i posle svakog obroka.Pravilo je da se gornji zubi peru pokretima odozgo na dole, a donji odozdo na gore, i to posebno zube svake vilice.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-May-2016

Parodontologija

Koliko cesto prati zube