eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Radosav

Postovani, Pre 7 godina mi je na zubu trojka gore levo zbog recesije gingive radjena hiruska intervencija TVT u kombinaciji sa koronarno pomerenim reznjem. Sada sam ponovo na tom zubu primtio recesiju. Sta moze biti razlog ponovne pojave recesije na tom zubu?

doc. dr Miljan Puletić -

Poštovani,

recesije gingive predstavljaju najkompleksnije mukogingivalne anomalije, a samim tim i najčešću indikaciju za parodontalnu mukogingivalnu hirurgiju. Razlozi koji dovode do nastanka recesije gingive su : traumatsko i abrazivno četkanje zuba, inflamacija u parodoncijumu, anomalije vilične kosti, bukalni položaj zuba, ortodontsko pomeranje zuba ka vestibularno, traumatska okluzija itd. Kao što vidite, veliki je broj razloga zbog kojih može da usledi povlačenje desni u regiji zuba gde vam je rađena hirurška intervencija. Za kompletan uspeh parodontalne hirurške terapije, potrebna je konstantna komunikacija i saradnja između lekara i pacijenta, kao i redovni kontrolni pregledi, da bi rezultati hirurške terapije bili stabilni u funkciji vremena. Za sve dalje informacije u vezi vašeg problema, potrebno je da dođete na klinički pregled kako bi se otkrio razlog ponovne pojave recesije u regiji tretiranog zuba.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

08-November-2021

Parodontologija

Ponovno povlacenje desni na zubima

Maja

Radila sam resekciju 2 desno, i vec je proslo 5 dana a i dalje imam jake bolove i cak mi se cini da me boli i taj zub. Bolovi traju tokom celog dana bez prestanka cak ni lekovi protiv bolova ne pomazu. Zanima me da li je to normalno ili definitivno nesto nije dobro odradjeno?

doc. dr Miljan Puletić -

Poštovana Majo,

nije uobičajeno da bolovi traju tako dugo i u kontinuitetu. U svakom slučaju bi trebalo da odete na kontrolu kod stomatologa.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-September-2021

Parodontologija

Bolovi nakon resekcije zuba

Nikolina

Поштовани, имам 19 година. Пар година уназад ми се после јела појављују црвене тачкице на језику које се после 10-15 сек повуку..Међутим од октобра месеца ове године ми се одједном појавила линија на средини језика која ми је отежавала гутање и била прилично дубока. Након тога се појављују бразде на језику.Обратила сам се доктору и тада ми је речено да је у питању географски језик.Било је и сумње на кандиду, тако да сам урадила брис грла,језика и све је било у реду.Тада ми је дат пантенол раствор, хелирани цинк и још неки витамин за имунитет. Међутим ни то није помогло.Занима ме Ваше мишљење..Да ли могу да ублажим бол језика још нечим, осим што после оброка перем језик? Унапред захвална.

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Nikolina,

podaci i opis koji ste nam poslali nije potpuno dovoljan za postavljanje konačne dijagnoze. Međutim, ono što ste napisali ukazuje na to da je verovatno u pitanju Lingua geographica et Lingua plicata, odnosno: "geografski jezik" kombinovan sa "izbrazdanim jezikom". To u stvari nisu oboljenja već stanja i u suštini ne zahtevaju lečenje. Ipak, da bi se postavila konačna dijagnoza, najbolje bi bilo da dođete naš Fakultet ili da se javite doktoru stomatologije koji je specijalista za Oralnu medicinu. Savetuje se izbegavanje ljute, slane, kisele i jače začinjene hrane, kao i mlevenog zrnevlja. Važno da se odmah posle obroka usta snažno isperu vodom, a ako koristite četkicu ona mora da je veoma meka. Jedno vreme možete da koristite i rastvor Panthenol-a uz ispiranje usta. Briga o imunitetu je svakako dobra, ali na ovo neće imati značajnijeg uticaja.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-June-2020

Parodontologija

Crvene tackice duboka linija brazde na sredini jezika

Jovana

Poštovani, Na jedinici, dvojci i trojci sa obe strane donje vilice mi se povlace desni. Nedavno sam cistila kamenac i nije se zaustavilo vec je svakim danom sve vece. Pored toga, koristim pastu Blanx White koja je namenjena za svakodnevnu upotrebu, ali pomaze izbeljivanju zuba, da li to moze biti uzrok povlacenja desni?

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Jovana,

povlačenje desni ("recesija gingive") može da se pojavi iz više različitih razloga. Jedan od njih je i nepravilno pranje zuba tvrdom četkicom. Ukoliko perete zube horizontalnim snažnim pokretima, ili perete zube vertikalno, a pri tome pravite pokrete koji idu od sečivne ivice donjih prednjih zuba na dole, time potiskujete desni i dovodite do njihovog povlačenja. Zube treba prati odvojeno u svakoj vilici i to gornje zube samo na dole, a donje zube samo na gore. Jedan od znakova tog oboljenja je i povlačenje desni. Podatak da Vam je "povlačenje desni SVAKIM DANOM SVE VEĆE", može da ukaže i na jedno drugo oboljenje desni, ali su podaci koje ste poslali veoma oskudni, pa je najcelishodnije da se obratite doktoru stomatologije - specijalisti za parodontologiju, ili da se javite na naš Fakultet. Paste za zube, kao takve, ne dovode do povlačenja desni, već tvrde četkice na koje se ove paste stavljaju, ukoliko se koriste nepravilno.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-June-2020

Parodontologija

Da li pasta za zube moze biti uzrok povlacenja desni

Marija

Poštovani, već dva meseca imam vidnih problema sa paradetozom. Porodila sam se pre godinu ipo dana, pa se paradentoza dosta pogorsala od tada. Bila sam kod stomatologa, radila sam laser terapiju (nekih 12 tretmana), ciscenje kamenca, ciscenje dzepova, odrzavam redovno higijenu, koristim paradontax pastu za zube, meku cetkicu, interdentalne cetkice, jednom recju drzim je pod kontrolom. Medjutim, pre par dana sam primetila da mi se gornja desna jedinica “klati”. Kada je “uhvatim” kaziprstom i palcem, kao da se pomera po pola milimetra. Ne boli, samo jednostavno smeta osecaj. Zanima me zasto? Da li je to neka reakcija posle terapije ili mi dzaba cela terapija. Stomatolog mi kaze da je sada sve pod kontrolom i da je to samo moj “osecaj” iz glave... Iskrena da budem, ne znam više sta moze biti ako je sve uredu. Hvala unapred na razumevanju i odgovoru.

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Marija,

Svaki zub ima svoje fiziološko pomeranje, pa stoga to ne treba da Vas brine. Nastavite redovno održavanje higijene, kontrole i intervencije kod stomatologa.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-May-2019

Parodontologija

Parodontoza nakon porodjaja

Lana

Poštovani, moj problem se javio pre par meseci kada su mi se desni upalile i dosta povukle na donjoj vilici, medjutim sada su se povukle i gore kod jedinica na kojima imam navlake, nisu bolni desni ali se povlače gotovo do korena zuba. Mišljene mog zubara je sa je to rapidni gingivitis, ja koristim interdentalne četkice, paradontax pastu, pila sam orvagil, ali poboljsanje se nije desilo... hvala unapred .

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Lana,

tako brzo povlačenje desni i tako izraženo ogolićavanje korenova zuba za kratko vreme nije karakteristično za parodontopatiju. Najverovatnije se radi o nekoj formi gingivitisa, ali za pravu dijagnozu i potrebno lečenje javite se što pre specijalisti za parodontologiju i oralnu medicinu, a najbolje na odgovarajuću kliniku. Nemojte to odlagati, jer proces može da dalje napreduje ukoliko se ne preduzme odgovarajuće lečenje. Niste naveli godine da li možda bolujete od nekog sistemskog oboljenja, na primer šećerne bolesti – dijabetes melitusa, kao ni navike. Pušenje duvana jako doprinosi napredovanju ove bolesti.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

18-February-2019

Parodontologija

Rapidno povlacenje desni u donjoj i gornjoj vilici

Isak

Postovani ja sam bokser, imao sam par povreda koje sam saniorao pre god ipo dana pukla su mi dva zuba 5 I 6, na petici se jedva koren vidi a sad se meso pojavljuje preko njega meso je boje kao i kod ostalih u zuba normalno ali problem je sto sam ja na tajlandu na priprema i tek cu za dva ipo meseca kuci a ovde mi dva druga kazu da je to rak, molim za odgovor da znam dali da se vratim odmah kuci ili mogu sacekati do oktobra

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovani Isače,

ovako putem maila ne možemo tačno da Vam kažemo o čemu se radi. Svakako je neophodan klinički pregled i snimak te regije. Za karcinom Vam niko ne može tvrditi da li jeste ili nije bez uzimanja uzorka i HP nalaza, tako da je najbolje da odete tamo kod stomatologa na pregled i čujete njihovo mišljenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-August-2018

Parodontologija

Pitanje 3

Danijela

Postovani,imam problema sa povucenim desnima na donjim kecevima.Pre mesec dana pocela sam da koristim parodontax pastu.Odmah nakon koriscenja sam primetila u predelu desnih neku vrstu reakcije ali u poslednjih dva dana poceli su bas jaki bolovi koji se prenose i na same zube koji bolno pulsiraju.Da li je to reakcija na medicinsku pastu?Hvala unapred

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Danijela,

za precizan odgovor na Vaše pitanje nemamo dovoljno podataka, ali da Vam ipak obnjasnimo da se povlačenje desni SAMO NA DONJIM CENTRALNIM SEKUTIĆIMA najčešće javlja kao posledica takozvanog “viskog pripoja frenuloma”, odnosno vezice – sluzokožnog nabora između usne i desni, koja povlači desni na dole. Pravo rešenje takve situacije je hiruško odstranjenje frenuluma čime će se sperčiti dallje pocvlačenje desni. Do sada nisu uočeni negativni efekti paste koju ste koristili u smislu kako ih opisujete. U svaklom slučaju, najbolje je da odete kod doktora stomatologije koji će postaviti pravu dijagnozu i predložiti Vam najbolji način lečenja.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

23-July-2018

Parodontologija

Bol u desnima koji se prenosi na zube

Đorđina

Dobar dan, imam za Vas jedno pitanje.. Naime, imam ceste probleme sa gingivitisom, a na prednjim donjim sekuticima su desni pocele da se povlace i to velikom brzinom... Zanima me Vase misljenje, da li bi mogli da mi preporucite nesto za zaustavljanje povlacenja? Osim raznih pasta za zube i nekih rastvora za ispiranje nisam koristila nista... Hvala unapred.

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Đorđina,

Gingivitisi i parodontopatije (oboljenja desni i potpornog aparata zuba) svrstavaju se u najčešća oboljenja čoveka. Samo zapaljenje desni (gingivitisi) mogu biti veoma različiti i ima ih desetak vrsta. Međutim, kako je kod Vas došlo i do povlačenja desni i ogolićavanja dela korena zuba, očigledno je da se radi o parodontopatiji. Samo povlačenje desni može da bude posledica više faktora. Jedan od njih je sama bolest, parodontopatija. Međutim povlačenju često doprinosi i nepravilno pranje zuba tvrđom četkicom za zube. Svakako da znate da je horizontalno pranje zuba (levo – desno) nepravilno. Međutim nepravilno je i pranje zuba pokretima koji idu odozgo, iz gornje vilice i nastavljaju se i dole preko donjih zuba, a zatim i obratno. Time se desni potiskuju sa zuba i javlja se ogolićenje vratova i korenova zuba. Prema tome, zube treba prati tako da se odvojeno peru zubi gornje vilice i odvojeno oni u donjoj vilici. Pri tome pokreti četkice u gornjoj vilici moraju da su usmereni na dole, a u donjoj na gore. To deci slikovito objašnjavamo: “kako kiša pada i kako trava raste”. Postoje i drugi razlozi za povlačenje desni, na primer visok pripoj vezice usne i desni, uzana gingiva i drugi. Kako ste naveli da kod Vas postoji i zapaljenje desni i njihovo povlačenje, neophodno je da se javite doktoru stomatologije kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

05-September-2017

Parodontologija

Kako zaustaviti povlacenje desni

Anja

Uzazeni treba mi Vas savet.Naime usled upotrebe velike kolicine antibiotika dobila sam kandidijazu na jeziku.Sada se pridrzavam anti kandida dijete i sve sto ide uz to.Medjutim, imam neprijatan zadah verovatno zbog kandidijaze koju pre dijete nisam imala .Da li njeno odumiranje moze izazvati ovaj simptom i kako bi mogla ovo ublaziti s obzirom da ne smem sa koristim zvake i nista sto sadrzi secer. Unapred zahvalna.

NULL Dragoslav Đukanović -

Poštovana Anja,

Neprijatan miris (zadah) iz usta, latinski se naziva : “fetor ex ore”. On može da bude prouzrokovan veoma brojnim faktorima. Svi ti uzroci mogu da se podele na one koji potiču iz usta (oralni uzroci) ili su poreklom van usne duplje (ekstraoralni uzroci). Razlozi za neprijatan zadah iz samih usta su raznovrsni, kao na primer: loša higijena usta, smanjena količina pljuvačke, kariozni zubi, oboljenja desni i potpornih tkiva zuba (gingivitisi i parodontopatije) , razna oboljenja sluzokože usta i mnoga druga, kao i disanje na usta.
Napisali ste da je kod Vas u usnoj duplji konstatovana kandidijaza kao posledica dugotrajnog uzimanja antibiotika. Ono što je vrlo bitno, to je da ste sigurni da je ta gljivica potpuno suzbijena. Da bi se to postiglo potrebna je, pored ostalog, dugotrajna primena fungicidnih sredstava kao što su: Nistatin, Daktanol i drugi. Najčešća greška kod primene ovih lekova je što se oni ne primenjuju dovoljno dugo. Za uspešno lečenje često je potrebno da se uzimaju tri do četiri nedelje, pa i duže. Uz to je, razume se potreban i određen higijensko dijetetski režim. Ono što je još važno, to je, da je posle sedam dana od završene terapije potrebno ponovo u laboratoriji prokontrolisati da li je ova gljivica suzbijena. Stvar koja komplikuje situaciju je što se ova gljivica (candida albicans) često ne nalazi samo u ustima, već istovremeno i u nosu, na polnim organima, na noktima itd, pa, ako i tamo nije suzbijena, može lako da se ponovo pojavi i u usnoj duplji. Ovo se naročito dešava ukoliko je imunitet pacijenta smanjen.
Kod Vas je potrebno isključiti i druge moguće razloge za zadah iz usta koji mogu da budu poreklom iz: organa za disanje, za varenje, urogentitalnog trakta i drugih i kao i posledica nekih sistemskih oboljenja: šećerne bolesti itd. Neprijatan miris iz usta se često javlja i tokom menstrualnog ciklusa.
U svakom slučaju naš savet je da se javite nekom doktoru stomatologije, a najbolje specijalisti za oralnu medicinu i parodontologiju, kako bi se sa sigurnošću ustanovio razlog pojave zadaha na koji se žalite.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

04-September-2017

Parodontologija

Kako ublaziti neprijatan zadah iz usta