eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Jovana

Poštovani, Na donjoj petici mi je pre 2 godine urađeno vađenje živca i zub nakon toga nije trajno zatvoren. Imala sam privremeni ispun koji je ispadao i ja sam išla na ponovni stavljanje ali je zub svakako stajao otvoren to jes samo sa gazicom. Sad želim da uradim krunicu na tom zubu. Recite mi da li se u tom slučaju radi revizija punjenja zuba. I da li je to tretman koji je često uspešan? Čula sam za situacije kada je nemoguće probiti ispun. Možete li da mi objasnite zašto se to dešava i kako se rešava?

doc. dr Ana Nikitović -

Poštovana Jovana,

može se raditi revizija, ali ima i situacija kada se ne radi, ako je punjenje dobro i nije prošao dug vremenski period.

Srdačan pozdrav, Stomatološki fakultet u Pančevu

12-December-2023

Endodoncija

Vadjenje zivca revizija zuba krunica

Aleksandar

Poštovani, Najpre bih želeo da Vam se zahvalim na mogućnosti postavljanja pitanja. Moj problem je sledeći: pre godinu dana sam popravljao gornju desnu šesticu i sve je bilo u redu otprilike 5-6 meseci, od tada se javlja bol na hladno, na jači zagrižaj i neretko postojanje nekog tupog, minornog bola bez ikakvog uzroka. Bol na hladno prestaje nakon nadražaja ili kada jezikom prekrijem zub dok, recimo, pijem vodu. Stomatolog mi je rekao da ne bi dirao zub dok ne počne da boli ozbiljnije jer je u pitanju velika plomba. Koje bi bile Vaše preporuke? Unapred zahvalan na odgovoru, Aleksandar

prof. dr Dragana Pešić -

Poštovani Aleksandre,

s obzirom na to da postoji prisutan bol na hladno, svakako je potrebno zameniti postojeći ispun. Ukoliko nadražaj prolazi i izaziva bolne senzacije, to je znak da postoji prostor između zuba i ispuna koji se može a i ne mora uočiti golim okom. Ne bi bilo loše pre odlaska stomatologu problematičan zub i snimiti da bi se i radiološki i klinički pregledao. Moje je mišljenje da nikako ne treba čekati da boli jako, jer je onda već došlo do oboljenja zubne pulpe (živca) koji se tada mora ukloniti. Nije isključeno ni da već nije došlo do toga, potreban je klinički pregled za dijagnostiku.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

09-November-2021

Endodoncija

Bol zuba na hladno gornja desna sestica

Lazar

Poštovani,

Primetio sam da mi se u okolini (iza i pored) donje osmice javlja neprijatan miris, i da postaje sve izraženiji i u svakodnevnom govoru. Osmica je plombirana i nemam sa njom problema (ne boli me na udarac, ne boli na toplo, hladno, slatko, kiselo,...). U prilogu Vam šaljem snimak zuba i zanime me koje bi bile opcije rešavanja ovog problema.

Rođen sam 1992. godine i imam prolaps mitralnog zaliska koji kontrolišem na godišnjem nivou (verujem da i ova činjenica utiče na potencijalna rešenja). Pre svake procedure uzimam antibiotik.

Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru,
Srdačan pozdrav, Lazar

prof. dr Veljko Kolak -

Poštovani Lazare,

postoji parodontalni džep oko zuba. Treba da odete kod stomatologa specijaliste za bolesti usta. Svaki dan za dobru higijenu treba pažljivo oprati (istrljati zub i prostor iza zuba pastom i četkicom). Ponekad staviti soda bikarbonu na četkicu i sa tim trljati zub sa svih strana. Jednom dnevno da se obriše zub i meso oko zuba sa 3% hidrogenom (za ovo možete iskoristiti štapic za uši, natopiti ga i sa tim brisati).
Čistim prstima jednom dnevno umasirati u prostor (meso) oko zuba Gengigel, kupuje se u apoteci.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

15-January-2021

Endodoncija

Neprijatan miris u okolini zuba osmice

Igor

Stomatolog mi je stavio lek za umrtvljivanje zivca i rekao da dodjem za 20 dana. Meni je lek delovao vrlo brzo, a ni pre posete stomatologu me zub nije nesto specijalno boleo, pa sa sam bio neodgovoran i nisam na vreme otisao kod stomatologa i lek mi stoji par nedelje duze nego sto treba. Poslednjih par dana zub pocinje da me boli, vise kao da se zivac poigrava, a i zub je postao osetljiv i bolan na dodir, sto nije bio pre postavljanja leka. Posto ne mogu bar naredna tri dana da posetim stomatologa, ljudi oko mene me ubedjuju da sam trebam da izvadim lek i da mi on sada samo pravi problem i nema nikakvu funkciju, a ja sam suvise paranoican da to uradim. Da li da sam izvadim lek ako me zub boli, a imam u planu za 3,4 dana da odem kod stomatologa da nastavi lecenje?

prof. dr Dragana Pešić -

Poštovani Igore,

možete slobodno, pažljivo, čačkalicom da izvadite lek.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

22-November-2019

Endodoncija

Da li smem sam da izvadim lek iz zuba

Iva

Cao, osecam vec duze vreme pulsiranje unutar zuba, aa po slici je sve ok. Da li je moguce da treba vremena da se to vidi na slici dok se ne raspadne do kraja i ne pocne ludacki boleti? Ako se zub leci toksavitom, sme li bolezi duze od 3-4 dana? I zasta se raspadaju zivci unutar zuba ako nema karijessa ili traume?

prof. dr Dragana Pešić -

Poštovana Ivo,

Može se desiti da se početak upale i blagi otok ne vide na rendgen snimku, ali da pacijent oseća bolove na te promene.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

09-November-2019

Endodoncija

Pulsiranje unutar zuba i bol

Dobrica

Moye li se na sivu plombu naneti bela plomba.

prof. dr Dragana Pešić -

Poštovani Dobrice,

Amalgamska (siva) plomba se može skinuti sa zuba i staviti kompozitna (bela) plomba umesto amalgamske, tako da to nije problem zameniti.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

10-July-2019

Endodoncija

Moze li se na sivu plombu naneti bela plomba

Ahmed

Pozzz. Jucer sam izbjeljivao mrtvi zub msm da je doktor koristio neki gel, i izbjeljivanje nije uspjelo. Rekao je da se zna desiti da ne uspije iz prve i da će ponoviti izbjeljivanje jos jednom, dvaput. Mene zanima zasto izbjeljivanje ne uspije i da li će uspjeti drugi ili treći put? Hvala

prof. dr Irena Melih -

Poštovani Ahmede,

Doktor je u pravu pošto se ‘mrtvi’ zubi teže izbeljuju.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-June-2019

Endodoncija

Da li je moguce izbeliti mrtvi zub

Mirko

Postovani,bio sam kod zubara pre 4 meseca stavili su mi lek za umrtvljivanje zivca i rekli da se vratim za dve nedelje medjutim ja sam dobio posao u inostranstvu i naravno nisam se vratio u roku od dve nedelje nego eto vec 4 meseca lek stoji u zubu dali je to problem,moram da napomenem da me zub odkad je lek stavljem ne boli.

prof. dr Irena Melih -

Poštovani Mirko,

Jeste problem što lek tako stoji u zubu. Može doći do gangrene što će posledično dovesti do toga da izgubite zub.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-May-2019

Endodoncija

Da li je problem da lek stoji dugo u zubu

Kristina

Poštovani, u endodontski liječen zub mi je postavljen privremeni ispun odnosno neka pasta koja se stvrdne poslije stavljanja, jer sam morala uslikati zub da se vidi da li je sve uredu prije stavljanja kompozitnog ispuna. Zanima me koliko taj privremeni ispun moze odnosno smije biti u zubu jer zbog iznenadne situacije nisam u mogucnosti otici stomatologu. Unaprijed hvala na odgovoru, Lijepi pozdrav

prof. dr Irena Melih -

Poštovana Katarina,

na osnovu napisanog, Vaš zub je definitivno napunjen. Privremeni ispun može da stoji neko vreme, mada to vreme zavisi i od same vrste ispuna. Najčešće je to do dve nedelje, ali nekada može da bude i do mesec dana. Nije dobro da ovaj period bude predug, pogotovo ako dođe do ispadanja ispuna. Tada bi trebalo da se što pre javite stomatologu, da ne dođe do kompromitovanja već završene terapije.

Srdačan pozdrav
Stomatološki fakultet u Pančevu

05-November-2018

Endodoncija

Koliko privremeni ispun sme da stoji u zubu

Ajdin

Postovanje, dobio sam bolove u gornjoj vilici na lijevoj strani. Nakon pregleda stomatolog mi je rekao da se pojavio karijes izmedju 5 i 6 te da se oba zuba moraju lijeciti i popraviti ili da se jedan zub izvadi a drugi lijeci. Od tog dana prestali su bolovi, samo se pojavljuju nakratko i malo boli. Zabrino sam se da je to pokazatelj da je zivac umro, je li to moguce, u tom slucaju se vadi zub? Medjutim ja nisam u prilici da to sto prije uradim te osim prvog pitanja imam i pitanje koliko se taj proces lijecenja smije odgadjati? Htio bih da napomenem da bih htio popravak zuba nikako vadjenje hvala.

prof. dr Irena Melih -

Poštovani Ajdine,

U velikom broju slučajeva, zahvaljujući savremenim saznanjima, zubi se mogu sačuvati. Da bi Vam dali precizan odgovor, trebali bi imati bar snimak tih zuba. Morate razumeti da ponekad procena lekara može da varira u skladu sa njegovim mogućnostima. Lečenje kanala korena je zahtevan postupak i treba prepustiti lekaru specijalisti te oblasti da uradi procenu. Proces lečenja bi bilo dobro uraditi što pre, ali ponekad može i da se prolongira ukoliko je reč o oboljenjima koja već dugo traju i nemaju simptome. Na žalost, nismo u mogućnosti da Vam preciznije odgovorimo bez kliničkog pregleda od strane naših stručnjaka.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-October-2018

Endodoncija

Karijes izmedju 5 6 i lecenje