eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Kristina

Poštovani, u endodontski liječen zub mi je postavljen privremeni ispun odnosno neka pasta koja se stvrdne poslije stavljanja, jer sam morala uslikati zub da se vidi da li je sve uredu prije stavljanja kompozitnog ispuna. Zanima me koliko taj privremeni ispun moze odnosno smije biti u zubu jer zbog iznenadne situacije nisam u mogucnosti otici stomatologu. Unaprijed hvala na odgovoru, Lijepi pozdrav

doc. dr Irena Melih -

Poštovana Katarina,

na osnovu napisanog, Vaš zub je definitivno napunjen. Privremeni ispun može da stoji neko vreme, mada to vreme zavisi i od same vrste ispuna. Najčešće je to do dve nedelje, ali nekada može da bude i do mesec dana. Nije dobro da ovaj period bude predug, pogotovo ako dođe do ispadanja ispuna. Tada bi trebalo da se što pre javite stomatologu, da ne dođe do kompromitovanja već završene terapije.

Srdačan pozdrav
Stomatološki fakultet u Pančevu

05-November-2018

Endodoncija

Koliko privremeni ispun sme da stoji u zubu

Ajdin

Postovanje, dobio sam bolove u gornjoj vilici na lijevoj strani. Nakon pregleda stomatolog mi je rekao da se pojavio karijes izmedju 5 i 6 te da se oba zuba moraju lijeciti i popraviti ili da se jedan zub izvadi a drugi lijeci. Od tog dana prestali su bolovi, samo se pojavljuju nakratko i malo boli. Zabrino sam se da je to pokazatelj da je zivac umro, je li to moguce, u tom slucaju se vadi zub? Medjutim ja nisam u prilici da to sto prije uradim te osim prvog pitanja imam i pitanje koliko se taj proces lijecenja smije odgadjati? Htio bih da napomenem da bih htio popravak zuba nikako vadjenje hvala.

doc. dr Irena Melih -

Poštovani Ajdine,

U velikom broju slučajeva, zahvaljujući savremenim saznanjima, zubi se mogu sačuvati. Da bi Vam dali precizan odgovor, trebali bi imati bar snimak tih zuba. Morate razumeti da ponekad procena lekara može da varira u skladu sa njegovim mogućnostima. Lečenje kanala korena je zahtevan postupak i treba prepustiti lekaru specijalisti te oblasti da uradi procenu. Proces lečenja bi bilo dobro uraditi što pre, ali ponekad može i da se prolongira ukoliko je reč o oboljenjima koja već dugo traju i nemaju simptome. Na žalost, nismo u mogućnosti da Vam preciznije odgovorimo bez kliničkog pregleda od strane naših stručnjaka.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-October-2018

Endodoncija

Karijes izmedju 5 6 i lecenje

Marijan

Poštovani imam problem sa donjom šesticom pukla je sa strane i karijes je ušao u zub, bolilo je ko sam vrag kada bih morao zub isčačkati od hrane kao da sam u živac dirnuo bol je bila za poludit bio sma kod zubarice i ona mi je dala anesteziju da ga vadi sve je utrnulo osim toga živca čim je počela čeprkat po zubu skoro sam se onesvjestio od bolova očistila ga je i stavila otrov u zub i narućila me za mjesec dana danas sam bio i otvorila ga je ista prića boli ćim se dirne iznutra ona kaže da nevidi nikaku upalu i da umjesto da se raspao od otrova on se obnovio inaće redgenska slika kaže da je zub u jako lošem stanju kako ona kaže da je pola zuba živo pola ne, potamnio je i sad ga je opet zatvorila nekim lijekom te me narućila za mjesec dana što dalje već me strah od ponovne boli i otvaranja u ćemu bi mogao biti problem hvala

doc. dr Irena Melih -

Poštovani,

Na osnovu opisanog problema, moguće je da deo zuba bude nekrotičan, a deo ostane vitalan ili živ. Međutim, nije jasno sta znači da na snimku zub izgleda jako loše? Ako na snimku izgleda loše, onda nije za lečenje, nego možda za ekstrakciju. Ako nije za vađenje, onda sigurno postoji način da se sanira. Na žalost, da bi dobili precizniji odgovor o prognozi Vašeg zuba, potrebno je uraditi kliničku procenu samog slučaja. Ovako, na zalost, nije moguće dati precizniji odgovor.

Srdačan pozdrav
Stomatološki fakultet u Pančevu

26-October-2018

Endodoncija

Pitanje 4

Sandra

Postovani, Pre mesec dana otisla Sam kod stomatologa zbog jakog bola. Ispostavilo se da imam gangrenu gornje 7. Zub je otvoren a ja sam redovno isla na ispiranje nekim dezifekcionim sredstvima (neki hipohlorit) I sad mi je zubar rekao da cemo sledeci put da radimo endodonciju. Medjutim, mene taj zub I dalje boli, ne jako kao tada ali postepeno najcesce na nagrizaj. Zanima me da li taj bol moze biti posledica neceg drugog ili je I dalje infekcija. I kako je moguce da taj karijes nije uocen iako zaista redovno posecujem zubara. Hvala

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovana Sandra,

bol na pritisak je najverovatnije posledica infekcije okolnog tkiva. Potrebno je da se obratite svom stomatologu i da mu ispričate sve detalje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

27-September-2018

Endodoncija

Infekcija okolnog tkiva kao posledica bola

Jelena

Postovani, u slucaju kada rucno prosirivanje kanala korena zuba nije uspesno,ne moze se "uci" u kanal, da li postoji mogucnost da se ipak probije takav kanal masinskim prosirivanjem ili nema nade?

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovana Jelena, najčešće se može uraditi mašinskim proširivačem, ali svakako ne možemo najtačnije dati odgovor bez pregleda i snimka.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-August-2018

Endodoncija

Probijanje kanala mašinskim proširivanjem

Marija

Poštovani, Zanima me Vaše stručno mišljenje vezano uz moj slučaj. Naime prije godinu i pol sam vadila živac iz donje šestice i to se odužilo tako sto bi stomatolog zatvorio zub pa me počne boliti pa dođem da ga otvori pa opet zatvori pa boli i tako u krug , preko 10-15 puta sam bila za taj zub kod zubara i napokon se riješio. Nakon godinu dana sam slikala zube za mišljenje ortodonta koji je rekao da na slici vidi upalni proces na tom zubu i nakon 4mj opet slikano nije prošla upala te se moj stomatolog odlučio ponovo otvoriti zub i čistiti kanale iako tvrdi da je dobro ispunio kanale. Sada ponovo prolazim isti proces već 4 Puta sam bila za sad kod zubara i opet zatvori pa sad otvori pa ce idući put opet zatvoriti, a zub boli i dalje, ne vidim kraj ovoj agoniji. Sto se događa ? Gubim živce i strpljenje, možete li mi reci u čemu je problem i zašto se ovo događa. Jer sam nedavno bila kod privatnog zubara za jedan zub i izvadila živac u 2-3 posjeta bez bolova i komplikacija. LP Marija

doc. dr Irena Melih -

Poštovana Marija,

bez prethodnog lekarskog pregleda, uvida u snimke i Vašu zdravstvenu dokumentaciju nažalost ne možemo Vam dati nikakav konkretan odgovor na ovakvo pitanje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

16-May-2018

Endodoncija

Pitanje 2

Anonymous

Poštovani! Uskoro ću u privatnoj ordinaciji morati liječiti zub, odnosno morat će mi čistiti zubni kanal, ali će se procedura morati ponavljati 3 ili 4 puta. Radi se o prednjem desnom zubu. Gledala sam različite videe i vidjela da se prilikom toga izbrusi većina zuba kako bi se došlo do kanala. Zanima me stavljaju li se nakon svakog čišćenja nekakve privremene krunice ili dopune, čisto radi estetike? Jer baš u tom periodu bih trebala održavati neke prezentacije i biti socijalno aktivna, a vjerojatnost je da ću biti i "krezuba". Hvala na odgovoru!

doc. dr Dragana Pešić -

Poštovana,

svakako, u svakoj ozbiljnijoj ordinaciji se stavljaju privremene krunice.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

08-May-2018

Endodoncija

Pitanje 1

Margareta

Poštovani, Obraćam Vam se zbog jednog problema. Naime riječ je o neobjašnjivom trošenju zubne cakline i to cijelom površinom zuba. Prvobitno se to pojavilo na prva gornja 2 zuba a potom se pojavilo i u donjoj vilici na 2 zuba. Zubi su osjetljivi poprilično, obišla sam već par stomatologa , međutim nitko mi ne zna reći pravu dijagnozu. Naime, nije riječ o vraćanju kiseline želuca međutim također u svakodnvenici ne unosim ni puno gaziranog pića ko ni kisele hrane. U konačnici na skoro svaki zub ću morat staviti plombu ili takozvane navlake. Imate li vi savjet da me uputite na određene pretrage? Bris usne šupljine? Je li mozda riječ o nekoj bakteriji koja mi nagriza caklinu? Bila bih Vam jako zahvalna na uputama. Lijep pozdrav

doc. dr Irena Melih -

Poštovana Margareta,

Na osnovu opisanih tegoba, reč je o nekarijesnim oštećenjima. Ona su multikauzalne etiologije, što znači da veliki broj faktora dovodi do njih, nekada samostalno, nekada udruženim dejstvom. Unošenje kisele hrane i pića, povraćanje i gastrični refluks su samo neki od uzroka. Mnogo veći uticaj na pojavu ove vrste oštećenja imaju neuravnoteženi okluzalni odnosi. Prejake sile koje se razvijaju tokom žvakanja često dovode do pucanja i odlamanja gleđi. Naravno, potrebno je uraditi klinički pregled da bi se preciznije moglo govoriti o dijagnozi. Bris nema potrebe raditi, pošto nije u pitanju nikakva bakterija.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

10-November-2017

Endodoncija

Nepoznati uzrok trosenja zubne gledji

Marija

Postovani, Imam problema sa zubom koji je popravljen pre 8-9 godina i koji me je pre dve nedelje ponekad boleo sam kad bih pila npr. vodu medjutim od pre neki dan se bol javlja kad spavam na levoj strani(zub je inace na levoj strani donje vilice).Moj stomatolog je rekao da je zub popravljen i da nista ne moze da uradi, sta Vi savetujete?

doc. dr Irena Melih -

Poštovana Marija,

savetovali bismo Vam da pre svega uradite dento-alveolarni snimak. To je mali snimak tog, ciljanog, zuba ako ste sigurni koji Vas zub boli. Ukoliko niste sigurni onda je neophodno uraditi ortopantomograf (snimak obe vilice). Zatim se javite drugom stomatologu na pregled, najverovatnije postoji potreba da se uradi neka stomatološka intervencija.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

28-July-2017

Endodoncija

Bol u zubu sa leve strane prilikom spavanja

Bojan

Postovani, Zamolio bih vas da mi pomognete savetom vezano za intervenciju koju bi trebalo da obavim. Naime , nakon uradjenog OPT na donjoj 6-ici sa leve strane je registrovan proces na vrhu korena zuba. Stomatolog kod kog sam isao je predlozio vadjenje. Da li je vadjenje jedino resenje ? Unapred zahvalan, Vuksanovic Bojan

ass. dr Ana Nikitović -

Poštovani Bojane,

da bismo mogli da Vam damo bilo kakav odgovor, morali biste da dođete na pregled sa snimkom kod nas. Teoretski je moguće da vađenje nije jedino rešenje, ali je nemoguće da to znamo bez prethodnog pregleda.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

09-May-2017

Endodoncija

Da li je neophodno vadjenje zuba