eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Viktor

Pozdrav, Nakon posete zubaru detetu je ustanovljena demineralizacija zuba i to veceg dela zuba kako prednjih tako i pozadi. Terapija je tecnost fluor 2000-2500 ppm. Molim vas za savet i pomoc gde se to moze nabaviti, jer ni u jednoj apoteci toga nema.

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Jovana,

jedan od vidova terapije kod takve dijagnoze jeste aplikacija visokokoncentrovanih fluorida koja se inače koristi isključivo u ordinacijskim uslovima od strane stomatologa, zato se i ne može naći u slobodnoj prodaji. Svakako je neophodan stomatološki pregled da bi se ustanovila vrsta hipomineralizacije, na osnovu koje se odredjuje detaljan kontinuirani plan terapije, na svakih tri do šest meseci.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

23-February-2024

Dečja stomatologija

Terapija demineralizacije zuba kod dece

Katarina

Da li frenulum gornje usne moze uzrokovati problem pri hranjenju bebe?

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Katarina,

frenulum gornje usne ne bi smeo da smeta pri hranjenju bebe. Zavisi od položaja frenuluma, pripoja, uzrasta deteta, ali u principu ne bi trebalo. Može da smeta prilikom govora, tj. izgovora pojedinih glasova, u uzrastu kad dete kreće da priča i prilikom nicanja zuba. Na te stvari utiče više faktora. Preporuka je da se uradi pregled, kako bi se videlo stanje u ustima deteta.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

07-December-2021

Dečja stomatologija

Da li frenulum gornje usne moze uzrokovati problem pri hranjenju bebe

Nataša

Postovani, da li dete kojem pocinje da se klati mlecni zubic treba odmah voditi kod lekara da se isti izvadi ili cekati da se skroz rasklima i eventualno ispadne sam?

prof. dr Milica Gajić -

Poštovana Nataša,

Najbolje je da se detetu izvadi zub, možete mu dati da grize jabuku, međutim ako to ne pomaže onda bi ga trebalo odvesti kod specijaliste dečje stomatologije.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

05-September-2019

Dečja stomatologija

Da li cekati da detetu raskliman zub ispadne sam

Zoran

Поштовани, Мом унуку,има 8 година, још пре 18 месеци су испали млечни 11,12,21 и22,али стални још увек не избијају а ни десни нису набубреле. Стоматолог је рекао да имамо стрпљења,да ницање сталних зуба може да касни,али није направљен снимак. Ми се ипак бринемо ,пошто дете расте ,да ли ће вилица да се правилно развија ,какав то утиче на загрижај,а и естетски није лепо а деца га задиркају у школи. Замолио бих вас да ми ваше мишљење и савет пошаљете на моју мејл адресу. Срдачан поздрав , Зоран

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovani Zorane,

Najbolje bi bilo da, ako možete, dovedete Vašeg unuka na besplatan pregled kod nekoga od naših specijalista za dečju stomatologiju. Besplatan pregled možete zakazati ovim putem.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

29-August-2019

Dečja stomatologija

Stalni zubi ne izbijaju kod dece

Una

Poštovani, Postavljam Vam pitanje u vezi nicanja zuba deteta, ukoliko se bavite tom problematikom odgovorite, ako ne, nema veze... Dete ima 8 zuba, kecevi i dvojke, već par meseci se naziru četvorke onako nadosle desni, ne deluje upaljeno, nego kao ispupceno. Za jednu mi se cini nekako previše ispupceno, mekano na dodir, maltene u visini ovih drugih zubica koji su nikli i nikako da izbije zub. Da li je to normalan proces ili da odvedem dete pedijatru i stomatologu?

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Una,

to je normalna pojava. Mlečni molari, odnosno kutnjaci, su širi (velika površina je u pitanju) pa je "izlazak" iz gingive (mesa) teži tj. duže traje. Postoje kremice, gelovi koje možete kupiti u apoteci i premazati to nabubrilo mesto, kako bi malo olakšali nicanje zuba Vašem detetu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

12-March-2019

Dečja stomatologija

Ispupceno mesto kod izbijanja zuba kod dece

Mima

Postovani, da li je moguce popravljati mlecne zube kod deteta od 16 meseci? Naime, javio se cirkularni karijes koji je u pocetnom stadijumu, a zubari u nasem okruzenju govore da se tako maloj deci ne rade nikakve intervecnije. Naglasila bih da dete ne jede slatkise ni mlecne proizvode zbog alergije na mleko, jaja i jos podosta namirnica. Jedino jos doji. Dakle, u pitanju je dete koje se jako zdravi hrani i rodovno joj perem zubice ujutru i uvece. Hvala unapred.

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Mima,

terapija cirkularnog karijesa jeste otežana, jer se vrlo rano javlja, u smislu saradnje sa jako malom decom. Prvo i najvažnije je obezbediti dobru saradnju sa roditeljima kako bi se korigovale loše navike u ishrani i primenio dobar higijensko-dijetetski režim, uz adekvatnu primenu preventivnih i profilaktičkih mera od strane stomatologa, da bi se sprečio dalji razvoj istog, ili bar usporio. Što se tiče ishrane, cirkularni karijes ne izazivaju isključivo slatkiši, nego i zasladjena voda, čajevi sa dodatkom šećera, meda, sokovi od voća. Takođe ako se deci pred spavanje ili tokom noći daje mleko, voćni sokovi, čak i prirodno dojenje izaziva cirkularni karijes ako im se uvek daje da doje kad oni izraze želju.... Neophodno je uraditi pregled deteta, ustanoviti faktore rizika koji se moraju korigovati, kao i stepen napredovanja cirkularnog karijesa, od svega toga zavisi dalji plan terapije.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-January-2019

Dečja stomatologija

Da li je moguce leciti cirkularni karijes kod male dece

Jovana

Postovanje.. Imam pitanje vezano za dete od 7 godina.. Gornje mlecne jedinice su ispale, pocele su stalne jedinice da izlaze i sada su potpuno izrasle.. Medjutim na njima po sredini ima belo zutih mrlja.. Otisli smo zubaru koji je zakljucio da je demineralizacija i to verovatno zbog virusa koji ga je zadesio kad je bio mali.. E sad zubar kaze da ne moze nista da se uradi.. Nema resenje.. A zaista ruzno izgleda.. Napominjem da redovno pere zube.. IMA LI NEKOG RESENJA? hvala :(

prof. dr Milica Gajić -

Poštovana Jovana,

sada je bitno da Vaše dete redovno pere zube sa dečjim pastama koje sadrže fluoride. Kad bude malo starije moći će da mu se urade estetske plombe ili fasete.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

13-November-2018

Dečja stomatologija

Demineralizacija zuba kod deteta od sedam godina

Jovana

Postovani, imam dete od 18 meseci i pre mesec dana sam primetila žute naslage na jedinicama i dvojkama a Braon tackice samo na dvojkama da li je to cirkularni karijes i da li moze da se spreci? Unapred zahvalna

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Jovana,

najverovatnije da je u pitanju cirkularni karijes. Morate detetu redovno održavati higijenu usta i zuba. Kupite pastu za zube za decu od 0-2 godine i odgovarajuću četkicu (imate ih u apotekama, raznih proizvođača). Ujutru i uveče obavezno prati detetu zube. Izbegavajte slatku hranu, samo voće bi trebalo da jede od slatkog. Noću nemojte ništa davati da jede i pije sem vode, eventualno mleko bez šećera. Odvedite dete kod dečjeg stomatologa.

Srdačan pozdrav
Stomatološki fakultet u Pančevu

08-November-2018

Dečja stomatologija

Zute naslage i braon tackice na zubima kod deteta

Lazar

Pozdrav. Inace zubi su mi relativno svi zdravi, bilo je pokvarenih pre ali nista strasno... problem je kod mlecnih zuba. Uskoro punim 18. Bio sam kod dosta stomatologa i zapravo mi niko nije uspeo pomoci kako treba. Imam 2 mlecna zuba i iza njih su 2 stalna zuba vec izrasla dok se ovi mlecni ne mrdaju uopste. Dok kod ovih drugih mlecnih nista uopste ne raste, a oni su isto cvrsti. Secam se samo 2 ili 3 stalna da su izbila i izbacila mlecni, ili da su izrasli pa je mlecni otpao klimanjem vremenom. Neki stalni su ili izrasli iza(2) i jos 2 je mislim izraslo ali su se ugurali izmedju normalnih zuba. Da malo pojasnim, u prednjim zubima se vidi jedan mlecni(sto je trebao ispasti) i pored njega stalni koji je trebao da ga zameni. Ne zele da mi vade te mlecne jer imaju duboko korenje i cvrsti su. Je li to neka bolest zuba i da li je resiva? Predlagali su mi operacije i proteze, ali preskupo je... a hteo bih svoj osmeh :)

prof. dr Milica Gajić -

Poštovani Lazare,

morali biste da dođete na pregled sa ortopanom koji nije stariji od 6 meseci kako bi se na licu mesta ustanovila situacija u Vašoj usnoj duplji. Najverovatnije je da problem može da se reši estetskim putem, fasetama.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

06-September-2017

Dečja stomatologija

Problem sa mlecnim zubima

Aca

Postovanje, imam jedno delikatno pitanje imam cerku koja je nedavno napunila 12 godina i ima problem sa stalnim zubima koji nenicu u donjoj vilici samo ima dvojke stalne a ostalo su mlecni zubi a gornjoj vilici samo jedinice i leva dvojka su nikli stalni zubi ostalo su mlecni. Isli smo na snimanje vilica da vidimo dali ima zametaka stalnih zuba na snimku se ne vide ti zameci tako da je mala mogucnos da ce nici stalni zubi. Treba nam vas savet sta da radimo ?! Hvala unapred na odgovoru !

Maja Lalić -

Poštovani Aco,

potrebno je da odete na klinički stomatološki pregled sa Vašim detetom kod specijaliste dečje stomatologije. Tom prilikom ponesite snimak sa sobom.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

05-April-2017

Dečja stomatologija

Dete 12 godina stalni zubi ne nicu