eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Da li je moguce leciti cirkularni karijes kod male dece

Mima

Postovani, da li je moguce popravljati mlecne zube kod deteta od 16 meseci? Naime, javio se cirkularni karijes koji je u pocetnom stadijumu, a zubari u nasem okruzenju govore da se tako maloj deci ne rade nikakve intervecnije. Naglasila bih da dete ne jede slatkise ni mlecne proizvode zbog alergije na mleko, jaja i jos podosta namirnica. Jedino jos doji. Dakle, u pitanju je dete koje se jako zdravi hrani i rodovno joj perem zubice ujutru i uvece. Hvala unapred.

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Mima,

terapija cirkularnog karijesa jeste otežana, jer se vrlo rano javlja, u smislu saradnje sa jako malom decom. Prvo i najvažnije je obezbediti dobru saradnju sa roditeljima kako bi se korigovale loše navike u ishrani i primenio dobar higijensko-dijetetski režim, uz adekvatnu primenu preventivnih i profilaktičkih mera od strane stomatologa, da bi se sprečio dalji razvoj istog, ili bar usporio. Što se tiče ishrane, cirkularni karijes ne izazivaju isključivo slatkiši, nego i zasladjena voda, čajevi sa dodatkom šećera, meda, sokovi od voća. Takođe ako se deci pred spavanje ili tokom noći daje mleko, voćni sokovi, čak i prirodno dojenje izaziva cirkularni karijes ako im se uvek daje da doje kad oni izraze želju.... Neophodno je uraditi pregled deteta, ustanoviti faktore rizika koji se moraju korigovati, kao i stepen napredovanja cirkularnog karijesa, od svega toga zavisi dalji plan terapije.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-January-2019

Dečja stomatologija

Da li je moguce leciti cirkularni karijes kod male dece