eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Snežana

Poštovanje, Molim Vas za odgovor imam bezmetalnu keramiku na svim zubima , na desnoj strani mi se javlja bol na hladno ali ne znam koji zub moze biti u pitanju negde od dvojke do petice teško je odrediti a sada skinuti sve krune bilo bi šteta ,svi zubi imaju živce uradila sam snimak ali snimku nijedan zub nema procese u korenu a stomatolog kaže da sam zub ne vidi od krunice molim vas za odgovor kako utvrditi koji zub moze biti problem a bez tog da se skidaju krunice. Hvala unapred.

prof. dr Ana Jevremović -

Poštovana Snežana,

može se desiti da su se desni malo povukle pa da je iz tog razloga prisutna povećana osetljivost zuba na hladno. Verovatno bi bilo potrebno da se uradi termo test.
Drugo, postoji mogućnost prisustva karijesa, ali je putem radiološkog snimka to teško ustanoviti zbog bezmetalne keramike koja je sada na zubima. Ukoliko je karijes u pitanju, najverovatnije je da će morati da se skida krunica kako bi zub mogao da se leči.
U svakom slučaju, da biste dobili precizniji odgovor na Vaše pitanje morali bismo da sprovedemo klinički pregled, bez kojeg je nemoguće ustanoviti uzrok Vašeg problema.


Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

06-April-2024

Protetika

Bezmetalna keramika i bol i osetljivost na hladno

Andrea

Poštovani, igrom slučaja nosim privremene krunice na skoro svim zubima 4 meseca. Izbrušeno mi je i 10ak potpuno zdravih zuba da bi se sve lepo uklopilo. Rečeno mi je da je neophodno sada iz predostrožnosti umrtviti nerve na svim tim zubima jer sam priv.krunice nosio predugo, pa su zubi možda "kontaminirani" i da će potencijalno napraviti problem u budućnosti nakon postavljanja stalnog rada. Ja nemam nikakve tegobe, niti karijes na tim zubima, a ni na snimcima se ne vidi ništa sumnjivo. Možete li mi reći da li i vi smatrate da je predložena mera jedino sigurno rešenje u ovom slučaju?

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovani Andrea,

to je izbor Vašeg odabranog stomatologa. Na žalost, na takvu vrstu pitanja a bez prethodnog kliničkog pregleda Vam ne možemo dati nikakav konkretan odgovor, ali mera koju je predložio Vaš stomatolog svakako jeste sigurnije rešenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

28-May-2023

Protetika

Privremene krunice zubi umrtvljivanje nerava

Zorana

Postovani, Zbog migracije gornjih sest zuba, i sve vecih dijastema, morala sam da prihvatim brusenje i postavljanje krunicnog mosta, gde su trojke koje nisu bile u migraciji, nosaci tog mosta, kako sam razumela. Imala sam otvoren zagrizaj, brusenjem taj otvor je ostao, naravno manji. Preko dva meseca sve vec traje... Zbog promene zagrizaja, "povlacenjem" tih prednjih zuba unazad, da tako kazem, doslo je do kontakta sa donjom usnom, koji je bio stalan i nepodnosljiv. Skracivanjem krunica i bocnim "obaranjem" taj kontakt je takoreci nestao, osim kada se nasmejem, ali to je neznatno. Medjutim, ja nikako da se naviknem na taj nov osecaj u ustima, osecam neku stegnutost oko zuba nad kojima je sve to radjeno, zbijenost, kao strano telo...I kao da nesto stalno bridi...Jos nije trajno cementirano, bas zbog te moje lose adaptacije. Molim vas za odgovor, koliko najduze moze trajati to privikavanje?...Uplasena sam, dekoncentrisana za bilo sta drugo. Puno hvala unapred na odgovoru!

prof. dr Danimir Jevremović -

Poštovana Zorana,

vrlo je nezgodno i nezahvalno ovako Vam "napamet" odgovoriti, bez da Vas prethodno neko od naših lekara klinički pregleda. Kod Vas je verovatno kompleksnija situacija. Period adaptacije je individualan. Svakako je najbolje da porazgovarate sa Vašim stomatologom o svemu što Vas muči.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

28-May-2023

Protetika

Migracija zuba krunicni most privikavanje

Vladan

Poštovani, Imam 'običnu' protezu (ne silikonsku), plaćenu ove godine 45.000,00 dinara. U gornjoj vilici su svi zubi 'veštački'. U donjoj vilici je ostavljen jedan (prirodni) zub, dok je ostatak zuba 'veštački', naravno. Postaviću pitanje: Kada odložim zubnu protezu pred spavanje, kako ili u čemu se ista čuva preko noći - u vodi ili nikako u vodi? Pročitao sam da ste već napisali ''..najbolje je da ih držite u kutijici ili maramici, nikako u vodi..'' I tako, zbunjen sam i u velikoj nedoumici, jer polovina lekara savetuje čuvanje u vodi, a druga preporučuje van vode... Molim Vas, kada ste u mogućnosti, odgovorite. S poštovanjem.

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovani Vladane,

Vaše akrilatne proteze možete da držite u posudici za proteze (mogu da se kupe u apotekama) zamotanim u papirnu maramicu koja je nakvašena. Nije dobro da akrilatne proteze budu suve kada nisu u ustima ali se ne preporučuje ni držanje u vodi s obzirom da je naša voda “tvrda” pa se vrlo brzo stvore naslage kamenca na njima. Dovoljno je da budu u nakvašenoj maramici i da se s vremena na vreme pored standardnog čišćenja potapaju u rastvor tableta za čišćenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

18-November-2021

Protetika

Da li se zubna proteza čuva u vodi ili ne

Dragana

Poštovani, Zanima me ukoliko je izvađena 6ica gornja, da li moze krunica ili most da nadomesti taj zub ? Takođe 5ica je u losem stanju( ,,klima se") ,da li bi to resilo problem ? Iz Beograda sam

doc. dr Michal Potran -

Poštovana Dragana,

može se napraviti most sa tri člana od sedmice do petice i na taj način se nadomestiti šestica koja fali. Svakako bi najbolje bilo doći na klinički pregled i da se vidi stanje zuba i okolnog potpornog tkiva uz ortopan snimak. Nakon toga Vam se može dati predlog najboljeg rešenja za Vas.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-August-2021

Protetika

Da li krunica ili most moze da nadoknadi zub koji fali

Jelena

Dobar dan,u slucaju da zuba nema ,da je izvadjen kao i koren koje su opcije za nov zub?Koje krunice ili nadogradnje u tom slucaju mogu da se rade ?Da li mogu jeftinije opcije kao sto su metalokeramicke,livene...? Hvala unapred na odgovoru,Jelena

doc. dr Michal Potran -

Poštovana Jelena,

zub se može nadoknaditi na par načina - može se napraviti metalokeramička krunica, odnosno most (najverovatnije sa tri člana). Druga opcija je implantat pa na njemu neka od krunica. Svakako je najbolje da doći na klinički pregled da se utvrdi stanje Vaših zuba i okolnog tkiva i napravi ortopan snimak (ako ga već nemate) na osnovu ćega Vam naši doktori mogu predložiti najbolje i najekonomičnije resenje za Vas.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-August-2021

Protetika

Kako nadoknaditi izvadjen zub i koren

Radivoje

Poštovani, Nosim protezu(mobilnu zubnu nadoknadu) za obe vilice, medjutim imam problem jer mi zubi vec za par sati pocrne. I kao da se neka vrsta plaka na nepcima stvori sto mi izaziva mucnine. Pranje nije dovoljno da bi se to skinulo, jedino se to skine kada protezu potopim u vodu sa corega tabletom. Kako da resim taj problem? Srdacan pozdrav

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovani Radivoje,

prebojavanje zuba u protezi u tako kratkom vremenskom roku nije uobičajena pojava. Gotove proteze su visoko polirane i ne bi trebalo da budu plak prijemčive niti da upijaju prebojene tečnosti. Možda ima veze sa ishranom (unošenje većih količina prebojenih tečnosti - kafa, čajevi, gazirana pića,vino) ali ipak ne bi smelo da se dešava na svakodnevnom nivou. Trebalo bi da konsultujete stomatologa koji Vam je izradio protezu i da s njim vidite u čemu je problem. Još jedna stvar može biti delimičan uzrok problema. Ukoliko su proteze izrađene od valplasta (silikona), sam materijal je sklon bržem prebojavanju u odnosu na standardni akrilat. Dok ne rešite problem, savet je da češće perete proteze četkicom i pastom i potapate svakodnevno u rastvor Corega tableta.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

29-June-2021

Protetika

Zasto zubi u protezi pocrne

Mirjana

Postovani Jucer su mi zvadila sve zube u gornjoj vilici (ukupno 5 ukljucujuci jedan umnjak)i odmah su mi stavili totalnu protezu. Boli me puno na strani gdje je bio umnjak, a ne smijem skidati protezu dva dana. Bojim se upale. Kako da njegujem i sta da jedem? Puno hvala na savjetu.

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovana Mirjana,

S obzirom da je u pitanju imedijatna proteza kod vas, ne bi trebalo da je skidate zbog nastajanja otoka. Što se tiče ishrane svakako morate jesti mekšu hranu, a nega je upitna u ovoj fazi jer proteza služi kao zavoj preko rana. Samo lagano isperajte usta i perite zube (ili protezu) suprotne vilice.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

25-September-2019

Protetika

Bol nakon vadjenja zuba i postavljanja proteze

Uros

Postovani, Cetvorka gore desno mi je vecim delom pod plombom. Moj stomatolog mi predlaze da se umetne titanijumski anker ili fiberglass. Na meni je da odlucim sta cu od ta dva. Nazalost ne postoji puno informacija na srpskom jeziku o ovim zahvatima. Zanima me sta je bolja opcija, obzirom da su meni najbitnije osobine dugotrajnost, izdrzljivost i neprimetnost. Ukoliko postoji i neka treca bolja opcija spreman sam i na nju. Srdacan pozdrav i unapred hvala na pomoci. Uros

prof. dr Nenad Borotić -

Poštovani Uroše,

Fiberglas je bolja opcija što se tiče estetike.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

05-June-2019

Protetika

Implant fiberglass i estetika

Ranka

Поштовани! Урађен ми је металокерамички мост на 5 зуба горе лево. 4 кутњака и очњак. Нису још зацементирани, а кратки су и не налијежу на доње зубе. Питање: могу ли се керамички зуби повеђати по висини да би лепо налегли на доње зубе? Хвала.

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovana Ranka,

Krunice se ne mogu povećati na način na koji ste vi predložili već se mogu izraditi samo nove krunice iz početka.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

15-May-2019

Protetika

Da li se keramicki zubi mogu povecati po visini