eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Bezmetalna keramika i bol i osetljivost na hladno

Snežana

Poštovanje, Molim Vas za odgovor imam bezmetalnu keramiku na svim zubima , na desnoj strani mi se javlja bol na hladno ali ne znam koji zub moze biti u pitanju negde od dvojke do petice teško je odrediti a sada skinuti sve krune bilo bi šteta ,svi zubi imaju živce uradila sam snimak ali snimku nijedan zub nema procese u korenu a stomatolog kaže da sam zub ne vidi od krunice molim vas za odgovor kako utvrditi koji zub moze biti problem a bez tog da se skidaju krunice. Hvala unapred.

prof. dr Ana Jevremović -

Poštovana Snežana,

može se desiti da su se desni malo povukle pa da je iz tog razloga prisutna povećana osetljivost zuba na hladno. Verovatno bi bilo potrebno da se uradi termo test.
Drugo, postoji mogućnost prisustva karijesa, ali je putem radiološkog snimka to teško ustanoviti zbog bezmetalne keramike koja je sada na zubima. Ukoliko je karijes u pitanju, najverovatnije je da će morati da se skida krunica kako bi zub mogao da se leči.
U svakom slučaju, da biste dobili precizniji odgovor na Vaše pitanje morali bismo da sprovedemo klinički pregled, bez kojeg je nemoguće ustanoviti uzrok Vašeg problema.


Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

06-April-2024

Protetika

Bezmetalna keramika i bol i osetljivost na hladno