eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Zorana

Zdravo! Nosila sam protezu godinu i po dana, nakon toga foliju 6 meseci. Zatim sam prestala u potpunosti da nosim foliju. Nisam je nosila sigurno godinu dana. Danas kada sam je probala, shvatila sam da su mi se zubi vratili malo u stari položaj... Interesuje me da li ima koristi od toga da opet stavljam foliju? Osećam da mi se zubi ne poklapaju u potpunosti sa folijom, osećam pritisak na određenim delovima..ali nosila nije bih je ako postoji mogućnost da mi se zubi opet vrate u oblik folije.

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Zorana,

sigurno je došlo do pomeranja zuba, a vrlo je bitno kolika su ta pomeranja pa bi najbolje bilo da odete do svog ortodonta, da Vam napravi novu foliju. Ako biste nosili tu staru foliju pojedini zubi mogu da trpe veći pritisak, što nije poželjno, jer ste i sami primetili da Vas neki zubi bole.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

14-November-2018

Ortopedija vilica

Folija i pritisak na zubima

Marijana

Postovanje,nosim fiksnu protezu skoro nedelju dana,medjutim sinoc sam primetila da mi se na poslednjem zubu gde se i zavrsava zuca,zica blago pomera pri dodiru,dok sa druge strane to ne ptimecujem.Inace bravica se nije otkacil,niti se zica otkacila.Otisla bih odmah kod ortodonta,medjutim danas je subota.Kontaktirala sam ordinaciju medjutim oni su mi rekli ako nista ne boli da se ne brinem i da nije nista.Ali ja i dalje razmisljam da li se nesto pomeriloi da li moze to da narusi terapiju ako se ne sanira. Unapred zahvalna

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Marijana,

ne treba da brinete jer to nije ništa hitno. Idite kod svog ortodonta kad bude mogao da Vas primi da prekontroliše sve, može se desiti da se izvukla žica iz poslednje bravice, a možda je i Vaš subjektivni osećaj takav. U svakom slučaju ništa nije alarmantno.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-August-2018

Ortopedija vilica

Pomeranje zice na fiksnoj protezi

Mićko

Postovani,moja donja cetvorka pocela je nekako da se krivi napred kao da izlazi iz svog mesta i to mislim ja sam primetio pre nedelju dana. Sta moze da bude uzrok ? Umnjaci su mi svi izrasli i zdravi su mislim ne osecam bol ili neku nelagodnost samo u poslednje vreme osecam kao su mi svi zubi nekako stegnuti ili pod nekim pritiskom. Da li je to zbog umnjaka i koliko je hitno da sve ovo odradim oko zuba posto sam u ispitima? Srdacan pozdrav. Ovo drugi put sam poslao mejl adresa se nije ocitala kako treba... pozdrav..

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Mićko,

nelagodnost koju osećate je najverovatnije uzrokovana umnjacima koji su Vam izrasli. Treba da uradite ortopantomografski (ortopan) snimak i da se javite stomatologu (najbolje specijalisti Ortopedije vilica) koji će Vam dati savet i preporučiti dalju terapiju.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

16-January-2018

Ortopedija vilica

Pritisak u zubima i osecaj stegnutosti zuba

Ana

Postovani, Interesuje me ako bih skinula Fiksni ortodonski aparat zbog odredjenih problema dal postoji mogucnost kasnije da ga opet vratim, kroz neku godinu? Srdacan pozdrav

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Ana,

postoji teoretska mogućnost, ali svakako treba znati iz kojih razloga ga sada skidate kako se ne bi desilo da iz tih istih razloga ortodontski aparat ne može da se stavi u budućnosti.
Takođe, imajte na umu da se ne vraća isti ortodontski aparat već se stavlja novi set svih delova fiksnog ortodontskog aparata.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

08-August-2017

Ortopedija vilica

Da li je moguce vratiti staru protezu za zube

Danijela

Postovanje,imam 24god i gornja vilica mi je uza od donje,citala sam na internetu za RPE aparat ili aparat za razdvajanje nepcanog sava,zanima me vase misljenje da li je to u mojim godinama moguce srediti tako nekim aparatom bez hirurskog zahvata?zanima me cena takvog aparata kod vas ?unapred hvala

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Danijela,

moguće je tako nešto uraditi kod nas, ali u Vašem konkretnom slučaju to ne možemo da znamo bez prethodnog kliničkog pregleda i ortopan snimka. Cena aparata je 14.000 RSD.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

02-March-2017

Ortopedija vilica

Gornja vilica uza od donje

Jovan

Imao sam cistu ispod sestice i bio prinudjen da izvadim zub.Moje pitanje je da li da cekam da se sedmica primakne petici i ispuni prazan prostor ili trebam da ugradim implant na mesto sestice.Ovo je prvi zub koji sam vadio i ne zelim da imam rupu izmedju zuba, jer mi je vizualni dojam bitan.(Imam 24 godine i jako sam uplasen posle vadjenja sa velikom rupom gde je bila sestici). Hvala

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovani Jovane,

da bismo mogli da Vam damo najprecizniji i najtačniji odgovor neophodno je da dođete kod nas na besplatan klinički pregled sa ortopan snimkom (koji možete uraditi kod nas ili bilo gde drugde). Bez pregleda Vam ne možemo dati tačnu informaciju. Moguće je ugraditi implant ili most, s tim da Vam to ne bismo preporučili. Ukoliko se u Vašem slučaju prazan prostor može popuniti nekom drugom metodom, recimo ortodontskom, onda bi to bila bolja opcija.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

02-March-2017

Ortopedija vilica

Prazan prostor rupa izmedju zuba

Marija

Postovani, Pre 15 dana sam postavila gornju fiksnu protezu , a juce i donju fiksnu protezu. Tek je terapija pocela al sam jako ne zadovoljna tj ne znam da li da odem kod jos nekog ortodonta da pogleda. Doktorka mi je zalepila u gornjoj vilici na obe 6- ice nesto kao plombu ( da bi mi odigla vilicu kako ne bi udarali na donju vilicu ( i bravice) i tu masu - koja ne znam sta je je zalepila prstima ! I kad grizem smeta mi i visoko je .Pa me zanima da li je to normalno i da li se to kasnije skida ? I dal moze da se osteti moj zub? Nisam zadovoljna ni higijenom ( jer ne menjaju case iz kojih se ispiraju usta) .Ne stavlja ni rukavice,ne posvecuje se pacijentu, nisam dobila nikakav savet u vezi odrzavanja higijene ( sa fiksnom protezom)-sem da perem obicnom cetkicom i pastom kao i do sada ! Platila sam vise od polovine ( posto se daje u rate ) . Nisam pametna sta da radim! Molim Vas za savet i ogovor

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Marija,
možete se posavetovati i sa drugim ortodontom, ali najbolje je da kada započnete terapiju kod jednog stomatologa tamo i nastavite sa kontrolama, a i da je završite, jer svako od nas stomatologa ima neki svoj metod terapije. To što Vam je stavljeno na šestice se radi u nekim fazama terapije, kod Vas je na početku, pa se zato ne brinite. Ortodont će Vam skinuti taj dodatak kad dođe vreme za to.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

12-August-2016

Ortopedija vilica

Smetnje pri zagrizaju kod fiksne proteze

Nina

Planiram da stavim fiksnu protezu uskoro. Imam jako sitne zube pa me zanima da li proteza može doslovno da "vuče" zube u pravcu njihovog rasta i tako ih "izvuče" da bi bili veći? I ako ne može, kako da izvedem da imam veće zube a da ne radim navlake? Hvala i pozdrav!

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Nina,

fiksna proteza Vama možda i nije potrebna jer ste rekli da imate sitne zube. Na taj način ih nećete ukrupniti, već samo izdužiti. Svakako bi bilo najbolje da dođete na besplatan pregled kod nas pa da Vam kažemo koje su sve mogućnosti i šta bi bilo najbolje rešenje za Vas.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

07-March-2016

Ortopedija vilica

Fiksna proteza i sitni zubi

Sonja

Poštovani, Imam dete staro 6 godina koja je izmenila neke mlačne zubiće (izrasle su stalne jedinice i dvojke,kao i šestice). Zubarka kod koje idemo nam je na osnovu veličine stalnih zubića i vilice (koje su po njoj u disproporciji) savetovala posetu kod Ortodonta u neko dogledno vreme da bismo se informisali o opcijama nošenja proteze i o najboljem vremenu za početak nošenja iste. Molim Vas,ako možete na ovaj način da mi odgovorite koji je to optimalan uzrast deteta za početak nošenja proteze i kako ide procedura.Takođe me zanima, da li konsultacije sa Ortodontom možemo obaviti kod Vas na Fakiltetu. Hvala, Srdačan pozdrav, Sonja

ass. dr Ema Aleksić -

Poštovana Sonja,

obzirom da je svaka osoba individua za sebe, pa tako i Vaše dete, najbolje je ne vezivati se za neka pravila već videti u skladu sa slučajem da li je potrebno nošenje proteze ili bi trebalo još sačekati. U tom smislu najbolje bi bilo da dovedete dete kod nas na (besplatan) pregled da utvrdimo veličinu, stanje i raspored zubića pa da damo predlog za najbolju terapiju, odnosno vreme početka terapije i vrstu ortodontskog aparata. Jedino je na taj način moguće dati precizan i tačan odgovor.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

07-October-2015

Ortopedija vilica

Optimalan uzrast deteta za pocetak nosenja proteze