eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Dejan

Postovani, Kada sam imao 15 godina stomatolog mi je rekao da uradim snimak zuba jer mi nisu izrasli stalni zubi 5-ice u donjoj vilici. Snimkom je utvrdjeno da oba zuba nemaju koren i da ne neču stalni. Kasnije mi je stomatolog preporucio da izvadim te zube jer nisu vise bili za popravku. Sada imam 23 godine i zanima me da li ostali zubi mogu da se privuku fiksnom protezom tako da se nadoknadi nedestatak ta dva zuba?

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovani Dejane,

da, apsolutno je moguće zatvoriti prostore fiksnim ortodontskim aparatom (fiksnom protezom) kako bi se nadoknadio nedostatak zuba koji su izvađeni.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-April-2024

Ortopedija vilica

Da li je moguce nadoknaditi izvadjene zube fiksnom protezom

Dragana

Poštovani, nosim fiksnu protezu već 3 meseca i stalno mi se dešava da mi se odlepljuju bravice na 4. i 5. sa obe strane gornje vilice, inače imam jako sitne zube, skoro sitnije od bravica, pa me zanima da li je to razlog odlepljivanja, inače se pridržavam pravila što se tiče hrane i higijene, hvala unapred.

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Dragana,

kod pojedinih pacijenata se dešavaju takve situacije, da se breketi sa istog zuba često odlepljuju. Ako se pridržavate svih uputstva što se tiče načina jela i saveta šta da izbegavate dok nosite fiksni aparat, kao što kažete, kao najverovatniji uzrok odlepljivanja bravica može se posumnjati da je u pitanju veličina vaših zuba. Uzrok odlepljivanja može biti i položaj zuba, Vaš zagrižaj i sl. Takođe, nije retkost i da se to dešava iz nekih drugih, nepoznatih razloga. Srdacan pozdrav

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

10-April-2023

Ortopedija vilica

Zasto se bravice sa proteze stalno odlepljuju

Sanela

Postovani, interesuje me da li se problem zagrizaja moze resiti stavljanjem krunica ili mosta gde treba? ujedno me zanima ukoliko u vilici postoje keramičke krunice da li se u tom slučaju mogu stavljati fiksne proteze i da li ce imati efekat? Hvala

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Sanela,

može se rešiti problem zagrižaja. Bilo bi neophodno da dođete na besplatan lekarski pregled i konsultaciju gde će Vam sve biti objašnjeno detaljnije. što se tiče keramičkih krunica i pomeranja zuba - moguće je.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

13-March-2020

Ortopedija vilica

Da li se problem zagrizaja moze resiti stavljanjem krunica ili mostova

Milica

Poštovani, zanima me da li se dubok zagrizaj rešava fiksnim aparatom? I da li se proteza stavlja istovremeno u obe vilice ?

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Milice,

da, može se rešiti fiksnim aparatom i mora se postaviti proteza u obe vilice, a zavisno od uzrasta može i drugim aparatima.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-February-2020

Ortopedija vilica

Da li se dubok zagrizaj resava fiksnim aparataom

Jovana

Poštovani, Koliko vremena prolazi nakon prvog pregleda i odluke za fiksnu protezu fo njenog stavljanja, odnosno postoje li kao u Beogradu liste čekanja?

doc. dr Emira Lazić -

Poštovana Jovana,

nemamo liste čekanja za usluge ortodoncije, tako da se postavka fiksnog aparata može završiti relativno brzo. Besplatan pregled možete zakazati ovim putem.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

09-October-2019

Ortopedija vilica

Liste cekanja stomatoloski fakultet

Aleksandra

Имам проблем са дубоким загрижајем горњи зуби упадају унутра доњих и мањи размаци између горњих зуба. На који начин може то да се реши?

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Aleksandra,

Za rešavanje problema bi trebalo da se javite specijalisti ortopediji vilica. Besplatan pregled možete zakazati ovim putem.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

22-May-2019

Ortopedija vilica

Problem sa zagrizajem gornji zubi upadaju unutar donjih

Zorana

Zdravo! Nosila sam protezu godinu i po dana, nakon toga foliju 6 meseci. Zatim sam prestala u potpunosti da nosim foliju. Nisam je nosila sigurno godinu dana. Danas kada sam je probala, shvatila sam da su mi se zubi vratili malo u stari položaj... Interesuje me da li ima koristi od toga da opet stavljam foliju? Osećam da mi se zubi ne poklapaju u potpunosti sa folijom, osećam pritisak na određenim delovima..ali nosila nije bih je ako postoji mogućnost da mi se zubi opet vrate u oblik folije.

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Zorana,

sigurno je došlo do pomeranja zuba, a vrlo je bitno kolika su ta pomeranja pa bi najbolje bilo da odete do svog ortodonta, da Vam napravi novu foliju. Ako biste nosili tu staru foliju pojedini zubi mogu da trpe veći pritisak, što nije poželjno, jer ste i sami primetili da Vas neki zubi bole.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

14-November-2018

Ortopedija vilica

Folija i pritisak na zubima

Marijana

Postovanje,nosim fiksnu protezu skoro nedelju dana,medjutim sinoc sam primetila da mi se na poslednjem zubu gde se i zavrsava zuca,zica blago pomera pri dodiru,dok sa druge strane to ne ptimecujem.Inace bravica se nije otkacil,niti se zica otkacila.Otisla bih odmah kod ortodonta,medjutim danas je subota.Kontaktirala sam ordinaciju medjutim oni su mi rekli ako nista ne boli da se ne brinem i da nije nista.Ali ja i dalje razmisljam da li se nesto pomeriloi da li moze to da narusi terapiju ako se ne sanira. Unapred zahvalna

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Marijana,

ne treba da brinete jer to nije ništa hitno. Idite kod svog ortodonta kad bude mogao da Vas primi da prekontroliše sve, može se desiti da se izvukla žica iz poslednje bravice, a možda je i Vaš subjektivni osećaj takav. U svakom slučaju ništa nije alarmantno.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

01-August-2018

Ortopedija vilica

Pomeranje zice na fiksnoj protezi

Mićko

Postovani,moja donja cetvorka pocela je nekako da se krivi napred kao da izlazi iz svog mesta i to mislim ja sam primetio pre nedelju dana. Sta moze da bude uzrok ? Umnjaci su mi svi izrasli i zdravi su mislim ne osecam bol ili neku nelagodnost samo u poslednje vreme osecam kao su mi svi zubi nekako stegnuti ili pod nekim pritiskom. Da li je to zbog umnjaka i koliko je hitno da sve ovo odradim oko zuba posto sam u ispitima? Srdacan pozdrav. Ovo drugi put sam poslao mejl adresa se nije ocitala kako treba... pozdrav..

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Mićko,

nelagodnost koju osećate je najverovatnije uzrokovana umnjacima koji su Vam izrasli. Treba da uradite ortopantomografski (ortopan) snimak i da se javite stomatologu (najbolje specijalisti Ortopedije vilica) koji će Vam dati savet i preporučiti dalju terapiju.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

16-January-2018

Ortopedija vilica

Pritisak u zubima i osecaj stegnutosti zuba

Ana

Postovani, Interesuje me ako bih skinula Fiksni ortodonski aparat zbog odredjenih problema dal postoji mogucnost kasnije da ga opet vratim, kroz neku godinu? Srdacan pozdrav

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Ana,

postoji teoretska mogućnost, ali svakako treba znati iz kojih razloga ga sada skidate kako se ne bi desilo da iz tih istih razloga ortodontski aparat ne može da se stavi u budućnosti.
Takođe, imajte na umu da se ne vraća isti ortodontski aparat već se stavlja novi set svih delova fiksnog ortodontskog aparata.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

08-August-2017

Ortopedija vilica

Da li je moguce vratiti staru protezu za zube