eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Pitajte stomatologa

Ukoliko želite, Vaše pitanje našim stomatolozima možete postaviti ovde.

Vuk

Postovani, Treba mi misljenje vezano za upotrebu oralnog tusa. Za interdentalne prostore koristim konac i interdentalne cetkice. Zadovoljan sam higijenom usta / zuba, moj stomatolog nema zamerki takodje. Da li bih trebao da razmiljam o oralnom tusu? Da li bi mi poboljsao higijenu zuba ( interdentalnih prostora ) ? Da li bih totalno mogao da ostavim kontac i interdentalne cetkice u koiko bih poceo da koristim oralni tus? Unapred hvala

dr Danka Bojić -

Poštovani Vuče,

oralni tuš bi dodatno unapredio higijenu usta i zuba, a takođe bi doprineo ugodnijem subjektivnom osećaju, pošto tuš masira zubno meso. Što se tiče interdentalnih četkica i konca ne bismo Vam savetovali da ih nakon uvođenja oralnog tuša izbacite iz upotrebe, bilo bi poželjno da ih nadalje koristite.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-April-2024

Opšta stomatologija

Da li oralni tus moze da zameni interdentalne cetkice i konac

Snežana

Poštovani, Želim da Vas zamolim za odgovor vadila sam sesticu pre 2 meseca i sada imam most petica i sedmica nose most e sad prilikom zvakanja hrane mene boli stomatolog kada je radio most rekao je da rana nije još zarasla i ako je prošlo 2 meseca ali ipak mi je cementirao most . Da li će vremenom bol popusti prilikom zvakanja hrane . Mislim da li će rana spontano zarasti. Hvala.

prof. dr Maja Pavlović -

Poštovana Snežana

Razumemo Vašu zabrinutost i želimo da Vam pružimo odgovor na Vaše pitanje. Iako je prošlo dva meseca od vađenja šestice i cementiranja mosta, moguće je da rana još uvek nije potpuno zarasla. Ova situacija može izazvati nelagodnost i bol prilikom žvakanja hrane Važno je znati da je proces zarastanja rane individualan i može varirati kod svake osobe. U nekim slučajevima, rana može zahtevati više vremena da se potpuno zaceli. Preporučujemo da nastavite sa redovnim posetama stomatologu kako bi pratio napredak zarastanja i pružio potrebnu negu Bol prilikom žvakanja može popustiti vremenom kako rana postepeno zarasta i kako se Vaše telo prilagođava prisustvu mosta. Međutim, ukoliko se bol nastavi ili pojača, važno je da se obratite stomatologu radi dodatne provere U međuvremenu, možete pokušati sa blažom ishranom koja neće opterećivati područje mosta kako biste smanjili nelagodnost. Takođe, izbegavanje grickanja tvrde hrane ili žvakanje sa strane gde osećate bol može pomoći u ublažavanju simptoma Ukoliko imate dodatnih pitanja ili ako se bol nastavi, slobodno se obratite Vašem stomatologu kako biste dobili savet prilagođen Vašem specifičnom slučaju Želimo Vam brz oporavak i nadam se da će Vaša nelagodnost ubrzo nestati.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

21-March-2024

Opšta stomatologija

Bol i zarastanje rane ispod cementiranog mosta

Miloš

Postovani, Imao sam bol u donjoj trojci, izbegavao sam stomatologa i uzimao lekove za bolove da me to prodje. Zub je napukao, ostala je polovina i u medjuvremenu mi se pojavila tvrda izbocina koja me ne boli na dodir. Oseti se dodirom i velika je oko 2cm po mojoj proceni. Svasta sam procitao i sad sam se jos vise uplasio posete stomatologu. Inace imam losije zdravlje kutnjaka, jer zaista imam problem sa posetom stomatologu jer vucem traumu iz detinjstva. Recite mi vase misljenje?

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovani Miloše,

potrebno je da se što pre javite stomatologu, jer je neophodno da se uradi pregled zuba kao i rendgen snimak. Da bi se izbegla komplikovana stanja i kako biste uspeli da prebrodite strah od stomatologa neophodno je češće posećivati stomatologa, pa i kada nemate problema sa zubima. Nemojte odlagati odlazak kod stomatologa zato što se trenutna situacija može samo dodatno zakomplikovati, uvek je bolje rešavati problem što je pre moguće. Uz pomoć savremenih tehnika anesteziranja postoji velika mogućnost da bola neće biti.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

20-July-2022

Opšta stomatologija

Tvrda izbocina u ustima koja boli na dodir

Ivana

Postovani, pre 4 dana mi je radjena operacija donjeg umnjaka, koren zuba je horizontalno, stomatolog je odstranio krunicu zuba ali koren nije mogao da izvadi toliko je jako u vilici, rana je dobro zarasla, rekao mi je da sacekamo neko vreme da zub krene da raste pa da izvadi koren. Meni jos uvek trne prednji zubi i donja usna i ima malo otok, da li je u pitanju nerv? Ako jeste da li moze da se resi dok je jos uvek sveze

ass. dr Milana Čabrilo Lazić -

Poštovana Ivana,

potrebno je malo vremena da se otok povuče, možete piti Beviplex B® kako bi se nerv što pre oporavio.U apoteci takođe možete kupiti i lek za smanjenje otoka (npr. Chymoral®).Ako ne budete osetili poboljšanje najbolje je da se javite Vašem stomatologu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

02-December-2021

Opšta stomatologija

Otok i trnjenje prednjih zuba nakon vadjenja umnjaka

Tanja

Bila sam da popravim prednji zub, nije me boleo pre popravke i nije bio jako pokvaren. Imam spojene zube pa sadasam odlucula da cistim i koncem zube, i tada sam osetila neku bol dok se konac glavio izmedju i uplasila sams se. Kako moze da boli sad kad je popravljen? Juce sam primetila to i nije mi nista jasno.

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Tanja,

bol može da se javi od povrede gingive (mesa oko zuba) ili da bude posledica pritiskanja konca malo dublje, na vrat zuba (gde nema gleđi, a gde je inervacija malo gušća). Kad je zub popravljen (vitalan odnosno živ), ne znači da ne može da boli ili da bude osetljiv na razne nadražaje. Svakako je najbolje da se javite Vašem stomatologu koji Vam je radio intervenciju.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

17-November-2021

Opšta stomatologija

Bol u zubu prilikom koriscenja zubnog konca

Zorica

Juce sam izvadila zub i pojavilo mi se nesto belo na mesu sta to moze da bude?

doc. dr Katarina Kalevski -

Poštovana Zorice,

to je prirodan proces zarastanja rane, potrebno je samo da ne dirate mesto, da ne mućkate tečnost na tom mestu i da ga ne ispirate kako biste dozvolili da rana polako zaraste.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

18-October-2020

Opšta stomatologija

Bela tacka na mestu izvadjenog zuba

Dragana

Poštovani, moj problem je što mi druga dvojka nikada nije izrasla, a na mestu dvojke izrasla je trojka. Šta bih mogla da uradim po pitanju toga?

doc. dr Ema Aleksić -

Poštovana Dragana,

da bi se bilo šta uradilo po pitanju Vaše situacije najpre biste morali da odete na pregled kod stomatologa, kako bi licu mesta tj. na kliničkom pregledu moglo da se predloži rešenje, ovim putem je nemoguće dati bilo kakav konstruktivan odgovor.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-July-2020

Opšta stomatologija

Dvojka nije izrasla

Radmila

Postovani posle koliko meseci se menja cistac jezika?

prof. dr Irena Melih -

Poštovana Radmila,

ako se čistač jezika redovno koristi, trebalo bi ga po pravilu menjati na svaka tri meseca.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

30-July-2020

Opšta stomatologija

Koliko cesto treba menjati cistac jezika

Maid

Dobar dan, zelio bih da se rijesim koristenja zvakacih guma na koje sam navikao godinama, medjutim ne mogu da izdrzim cijeli dan bez icega u ustima i da je ih ne koristim. Sto znaci da moram dobro i pravilno oprati zube, naravno. Interesuje me pravilnost. Da li nakon pranja zuba i jezika dok je pasta u ustima uzeti vodu ispirati i izgrgutati grlo i i ispljunuti, ili prvo ispljunuti pastu pa tek onda uzeti casu sa vodom isprati usta, jezik i izgrgutati? Jer mislim da ta razlika igra veliku ulogu ukoliko zelim da cijeli dan izdrzim bez loseg zadaha i bez koristenja zvakace gume. Hvala unaprijed.

doc. dr Ana Nikitović -

Poštovani Maide,

svakako morati isprati pastu i dobro izmućkati usta. Probajte na kraju da umočite četkicu za zube u sodabikarbonu i sa tim da istrljate jezik i dobro izmućkati usta.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

25-November-2019

Opšta stomatologija

Na koji nacin pravilno prati zube

Marina

Poštovani, U toku mi je rad na 6 i 4..rad na spajanju mostom. Duga priča oko svega. No ispao je slučaj da moram i 6 turpijati da bi napravili most.... Kad je zubar otvorio 6 bio je veliki kvar i stavio mi je lijek da umrtvi zivac. Nakod vremena nekog otišla sam opet da vadi živac, i valjda koliko sam razumjela, neprijatno mi je pitat jer zbilja ne znam, da ne ispadnem glupa... Nije izvadio sav živac, koliko sam razumjela, no mi je ostavio dio do kojeg ne može doći jer su uski kanali i zub mije krvario. Stavio je lijek da umrtvi preostali dio, cek neko vrijeme a u medju vremenu jaimam onu privremnu navlaku za ova tri zuba (4,5,6). E sad, boli me mnogoNA dodir, dok perem zube.. Dok bilo što radim. Boli me na pritisak ova 6 ispod te privremene navlake. Doktor kaže da vidimo, i pricekamo malo,da vidimo reakciju. Imate li vi savjet...? Ja sam na snimku vidjela da mi je to sve kao jedan peščani sat.... Od početka samog je odmah živac onda slijedi uzak kanal, pa veliki dio zivca....

prof. dr Veljko Kolak -

Poštovana Marina,

zaista je teško ovim putem, na neviđeno, bilo šta preporučiti sem da se ponovo javite Vašem stomatologu.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

03-October-2019

Opšta stomatologija

Pitanje 11