eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Da li se zubna proteza čuva u vodi ili ne

Vladan

Poštovani, Imam 'običnu' protezu (ne silikonsku), plaćenu ove godine 45.000,00 dinara. U gornjoj vilici su svi zubi 'veštački'. U donjoj vilici je ostavljen jedan (prirodni) zub, dok je ostatak zuba 'veštački', naravno. Postaviću pitanje: Kada odložim zubnu protezu pred spavanje, kako ili u čemu se ista čuva preko noći - u vodi ili nikako u vodi? Pročitao sam da ste već napisali ''..najbolje je da ih držite u kutijici ili maramici, nikako u vodi..'' I tako, zbunjen sam i u velikoj nedoumici, jer polovina lekara savetuje čuvanje u vodi, a druga preporučuje van vode... Molim Vas, kada ste u mogućnosti, odgovorite. S poštovanjem.

doc. dr Maja Pavlović -

Poštovani Vladane,

Vaše akrilatne proteze možete da držite u posudici za proteze (mogu da se kupe u apotekama) zamotanim u papirnu maramicu koja je nakvašena. Nije dobro da akrilatne proteze budu suve kada nisu u ustima ali se ne preporučuje ni držanje u vodi s obzirom da je naša voda “tvrda” pa se vrlo brzo stvore naslage kamenca na njima. Dovoljno je da budu u nakvašenoj maramici i da se s vremena na vreme pored standardnog čišćenja potapaju u rastvor tableta za čišćenje.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

18-November-2021

Protetika

Da li se zubna proteza čuva u vodi ili ne