eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Migracija zuba krunicni most privikavanje

Zorana

Postovani, Zbog migracije gornjih sest zuba, i sve vecih dijastema, morala sam da prihvatim brusenje i postavljanje krunicnog mosta, gde su trojke koje nisu bile u migraciji, nosaci tog mosta, kako sam razumela. Imala sam otvoren zagrizaj, brusenjem taj otvor je ostao, naravno manji. Preko dva meseca sve vec traje... Zbog promene zagrizaja, "povlacenjem" tih prednjih zuba unazad, da tako kazem, doslo je do kontakta sa donjom usnom, koji je bio stalan i nepodnosljiv. Skracivanjem krunica i bocnim "obaranjem" taj kontakt je takoreci nestao, osim kada se nasmejem, ali to je neznatno. Medjutim, ja nikako da se naviknem na taj nov osecaj u ustima, osecam neku stegnutost oko zuba nad kojima je sve to radjeno, zbijenost, kao strano telo...I kao da nesto stalno bridi...Jos nije trajno cementirano, bas zbog te moje lose adaptacije. Molim vas za odgovor, koliko najduze moze trajati to privikavanje?...Uplasena sam, dekoncentrisana za bilo sta drugo. Puno hvala unapred na odgovoru!

prof. dr Danimir Jevremović -

Poštovana Zorana,

vrlo je nezgodno i nezahvalno ovako Vam "napamet" odgovoriti, bez da Vas prethodno neko od naših lekara klinički pregleda. Kod Vas je verovatno kompleksnija situacija. Period adaptacije je individualan. Svakako je najbolje da porazgovarate sa Vašim stomatologom o svemu što Vas muči.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

28-May-2023

Protetika

Migracija zuba krunicni most privikavanje