eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Kasnjenje nicanja zuba kod dece sestice

Sanja

Postovani, dete je napunilo 7 godina. Pre godinu dana krenula je smena zuba i nicanje stalnih zuba(sestica). Medjutim, 3 sestice su kompletno izrasle, cetvrta u donjoj vilici nije. Da li postoji mogucnost da zub nece izaci? Unapred hvala na odgovoru.

Jovan Vojinović -

Poštovana Sanja,

Period i dinamika nicanja stalnih zuba kod dece može varirati i ne prati uvek tačno predviđeni raspored. Uobičajeno je da se prvi stalni kutnjaci (šestice) pojavljuju oko šeste godine, ali kod neke dece ovaj proces može trajati duže.

Razlozi za kašnjenje u nicanju jednog zuba mogu biti različiti, uključujući: individualne varijacije, genetske predispozicije, prostor u vilici (nedostatak prostora može ometati nicanje zuba), prepreke (ponekad može doći do prepreka u vilici, kao što su ciste ili drugi zubi, koji mogu sprečavati nicanje).

Preporuka je da posetite dečjeg stomatologa koji će pregledati stanje zuba Vašeg deteta. Stomatolog može napraviti rentgenski snimak (ortopan) da bi proverio da li je zub prisutan u vilici i da li postoje neki problemi koji ometaju njegovo nicanje. Na osnovu pregleda i snimka, stomatolog će moći da pruži tačnije informacije i, ako je potrebno, preporuči odgovarajuće mere.Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

11-June-2024

Dečja stomatologija

Kasnjenje nicanja zuba kod dece sestice