eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Ambulantno beljenje zuba

Ambulantni tretmani izbelјivanja zuba podrazumevaju jednoseansnu primenu izbelјivača veće koncentracije. U ovom slučaju potrebna je aktivacija preparata za izbelјivanje usko-fokusiranim svetlosnim snopom, čija talasna dužina ne dovodi do podizanja temperature u komori pulpe već samo na površini zuba. Ceo postupak ordinacijskog izbelјivanja zuba traje oko 90 do 120 minuta, zavisno od dužine trajanja pripreme pacijenta. Samo izbelјivanje traje 45 minuta.

ambulantno beljenje zuba

Priprema pacijenta podrazumeva zaštitu usana i okolne kože preparatima sa zaštitnim faktorom. Nakon izolacije sluzokože usne duplјe i jezika, kompresama i gazama, pristupa se zaštiti gingive svetlosno-polimerizujućim preparatom na bazi kompozitnih smola.

Postupak beljenјa

Prvi postupak u samom procesu izbelјivanja predstavlјa pretretiranje gleđi preparatom koji pojačava efekat izbelјivača i smanjuje osetlјivost zuba (sadrži vodu, kalijum-hidroksid i dinatrijum-fosfat). Snop svetlosti se usmerava pomoću nastavka lampe. Nakon aktivacije, lampa počinje da odbrojava 15 minuta.

Po isteku vremena, zubi se čiste od sloja materijala za izbelјivanje i postupak se ponavlјa. Izbelјivanje se vrši u tri serije. Nakon završenog procesa izbelјivanja nanosi se sredstvo koje sadrži amorfni kalcijum-fosfat u cilјu smanjenja osetlјivosti zuba. Svako dalјe konzervativno ili protetsko zbrinjavanje preporučuje se nakon 14 dana, zbog stabilizacije postignute boje zuba. Preporučuje se da se napravi foto-dokumentacija, s obzirom da u ovom slučaju, za razliku od kućnog belјenja pacijent nije u situaciji da sam kontroliše promenu boje.

Lasersko beljenje zuba

Izbelјivanje zuba pomoću laserske svetlosti uz primenu vodonik-peroksidnog gela uživa veliku popularnost poslednjih godina. Laser deluje kao katalizator kod reakcije gela sa zubnom strukturom, oslobađajući uz pomoć svoje talasne dužine slobodne radikale kiseonika. Kombinacija dve komponente, idealnog izvora energije i određena koncentracija gela za izbelјivanje, zadovolјavaju sve kriterijume potrebne za postizanje odličnog rezultata.

Prednosti lasera u izbelјivanju zuba ogleda se u primeni gela sa nižom koncentracijom vodonik-peroksida, što smanjuje rizik pojave neželјenih efekata, ceo se proces odvija u stomatološkoj ordinaciji, komforan je za pacijenta, a postižu se vidlјivi estetski rezultati.