eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Da li je za keramicku krunicu bolja livena nadogradnja

Nikola

Polomljen mi je zub, a stomatolog mi je preporucio da radim livenu nadogradnju i keramicku krunicu na to. Sad mene zanima da li je istina da je za keramicku krunicu bolja livena nadogradnja? ili me lazu, kad kazu da na fiberglas nadogradnji nije preporučljivo raditi krunu od čiste keramike, jer se takva krunica lako lomi zbog savitljivost FRC nadogradnje što kieramika ne trpi. Zato pacijenta treba pravovremeno upoznati što mu se sa (vrlo skupim) zubom može dogoditi sta da radim, da li da uzmem fiberglas kocic ili livenu nadogradnju??

doc. dr Nenad Borotić -

Poštovani Nikola,

na osnovu postavljenog pitanja vrlo je teško dati precizan odgovor. Da bismo odredili najbolje rešenje za Vaš slučaj neophodno je da dođete kod nas kako bi na osnovu rendgenskog snimka i kliničkog pregleda napravili adekvatni plan terapije. Činjenica je da postoje dva načina za zbrinjavanje opisanog problema. Jedan je livena nadogradnja i metalokeramička krunica, a drugi je FRC kočić, kompozitna nadogradnja i bezmetalna keramička krunica. I jedan i drugi način su pouzdani, sa tom razlikom što u drugom slučaju imamo svakako bolji estetski učinak.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet Pančevo

19-October-2015

Protetika

Da li je za keramicku krunicu bolja livena nadogradnja