eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Da li protezu treba skidati ili se moze stalno nositi

Dragana

Molim vas da mi odgovorite na pitanje.Gore imam totalnu protezu a dole parcijalnu.Da li moram stalno da je skidam ili mogu konstantno da je nosim?

doc. dr Ana Jevremović -

Poštovana Dragana,

morate je skidati redovno i to nakon svakog obroka kako biste oprali proteze vodom. Pored toga, gledajte da sperete ostatke hrane sa njih i da dobro isperete usta. Ukoliko ne budete tako radili postoji opasnost da se ostaci hrane zavuku i istrule što nikako neće biti dobro za Vaše oralno zdravlje. Takođe, poželjno je dva puta dnevno oprati proteze četkicom i pastom za zube koju koristite za pranje Vaših zuba. Ukoliko nekad preskočite ove predloge u toku dana jako je bitno da to uradite uveče pred spavanje. Ukoliko proteze ne nosite neprekidno, najbolje je da ih držite u kutijici ili maramici, nikako u vodi. Možda će Vam ovi predlozi delovati previše zahtevni da bi ih ste se pridržavali redovno ali je to samo stvar navike i dobre samodiscipline.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

28-July-2017

Protetika

Da li protezu treba skidati ili se moze stalno nositi