eye comment email clock ask phone twitter facebook instagram parodontologija ortopedija-vilica implantologija oralna-hirurgija endodoncija decja-stomatologija stomatoloska-protetika laserska-stomatologija opsta-stomatologija cross checkmark

Kako ublaziti neprijatan zadah iz usta

Anja

Uzazeni treba mi Vas savet.Naime usled upotrebe velike kolicine antibiotika dobila sam kandidijazu na jeziku.Sada se pridrzavam anti kandida dijete i sve sto ide uz to.Medjutim, imam neprijatan zadah verovatno zbog kandidijaze koju pre dijete nisam imala .Da li njeno odumiranje moze izazvati ovaj simptom i kako bi mogla ovo ublaziti s obzirom da ne smem sa koristim zvake i nista sto sadrzi secer. Unapred zahvalna.

prof. dr Dragoslav Djukanović -

Poštovana Anja,

Neprijatan miris (zadah) iz usta, latinski se naziva : “fetor ex ore”. On može da bude prouzrokovan veoma brojnim faktorima. Svi ti uzroci mogu da se podele na one koji potiču iz usta (oralni uzroci) ili su poreklom van usne duplje (ekstraoralni uzroci). Razlozi za neprijatan zadah iz samih usta su raznovrsni, kao na primer: loša higijena usta, smanjena količina pljuvačke, kariozni zubi, oboljenja desni i potpornih tkiva zuba (gingivitisi i parodontopatije) , razna oboljenja sluzokože usta i mnoga druga, kao i disanje na usta.
Napisali ste da je kod Vas u usnoj duplji konstatovana kandidijaza kao posledica dugotrajnog uzimanja antibiotika. Ono što je vrlo bitno, to je da ste sigurni da je ta gljivica potpuno suzbijena. Da bi se to postiglo potrebna je, pored ostalog, dugotrajna primena fungicidnih sredstava kao što su: Nistatin, Daktanol i drugi. Najčešća greška kod primene ovih lekova je što se oni ne primenjuju dovoljno dugo. Za uspešno lečenje često je potrebno da se uzimaju tri do četiri nedelje, pa i duže. Uz to je, razume se potreban i određen higijensko dijetetski režim. Ono što je još važno, to je, da je posle sedam dana od završene terapije potrebno ponovo u laboratoriji prokontrolisati da li je ova gljivica suzbijena. Stvar koja komplikuje situaciju je što se ova gljivica (candida albicans) često ne nalazi samo u ustima, već istovremeno i u nosu, na polnim organima, na noktima itd, pa, ako i tamo nije suzbijena, može lako da se ponovo pojavi i u usnoj duplji. Ovo se naročito dešava ukoliko je imunitet pacijenta smanjen.
Kod Vas je potrebno isključiti i druge moguće razloge za zadah iz usta koji mogu da budu poreklom iz: organa za disanje, za varenje, urogentitalnog trakta i drugih i kao i posledica nekih sistemskih oboljenja: šećerne bolesti itd. Neprijatan miris iz usta se često javlja i tokom menstrualnog ciklusa.
U svakom slučaju naš savet je da se javite nekom doktoru stomatologije, a najbolje specijalisti za oralnu medicinu i parodontologiju, kako bi se sa sigurnošću ustanovio razlog pojave zadaha na koji se žalite.

Srdačan pozdrav,
Stomatološki fakultet u Pančevu

04-September-2017

Parodontologija

Kako ublaziti neprijatan zadah iz usta